Makt, pengar och sex…

… ingår ofta en ohelig allians. Genom hela världshistorien återupprepas detta. Kanske för att det är tre åtråvärda och statusfyllda ting. Åtskilliga makthavare har berusats och korrumperats av denna treenighet.

I det gamla Romarriket var detta mer regel än undantag. Man intrigerade, förrådde och skodde sig. Nepotism eller svågerpolitik var en självklarhet och pengar och egendomar hamnade snabbt i händerna på vänner som sen skulle ge gentjänster.

Det var inte bättre i vårt land om vi läser om medeltiden. Men det märkliga med Sverige är att vi idag har en nästan korrumptionsfri tjänstemannakår. Något som inte är lika självklart ute i världen. Men det innebär inte att vi har makthavare som inte faller för frestelserna. Makt, pengar och sex lockar framförallt män, och skyddas.

Makt skyddar makt. Sen hjälper det inte att vi talar stora ord om den lilla människans rätt. Ingen rättighet, ingen lag i världen skyddar den lilla människan om ingen beivrar att lagen ska följas. Och det är den krassa verklighet många får uppleva. Ingen beivrar när den lilla människan blir överkörd.

I arbetslivet råder vissa lagar. Det är stränga lagar omkring den fysiska och psykiska arbetsmiljön. Den fysiska miljön är alltid mer påtaglig och svårare att manipulera. Brister där påtalas enklare och blir åtgärdade. Men den psykosociala miljön är mer diffus och kan inte lika enkelt bevisas.

Men utöver det så skyddar i regel de som har makt varandra. Jobbaren på golvet blir sällan tagen på allvar av högste chefen, han skyddar sina mellanchefer. Fackrepresentanten vill inte förlora sitt anseende hos företagsledningen, han vill fortsätta ha inflytande och bli bjuden på middagar. Så när han på golvet säger sig bli illa behandlad sluter sig alla kring att inte bry sig. Jobbaren stångar sig blodig tills han ger upp och får förtidspension. Är det en hon blir det ännu värre. Hon utsätts för sexistiska påhopp, själva det faktum att hon är kvinna vänds emot henne. Det sägs att hon har PMS, småbarn hemma, inte får sex av sin gubbe, är i klimakteriet, är en kärring eller en bimbo. Och därmed har man förklaringen till att hon anser sig orättvist behandlad eller utsatt.

Maktens herrar äter middagar, går på Rotary, spelar golf och har nätverk med många trådar. Företagsläkaren är kompis med personalchefen på Stora Fabriken och kyrkoherden och socialchefen är med i samma jaktlag. Man litar på varandra och ger stöd om någon underifrån gnyr. Och man riskerar aldrig vänskapen för en obetydlig människas skull hur rätt hon än har.

Och ju fler som viftat bort den lilla människan, desto lättare blir det för de som får ärendet sen. De lyssnar mest på de som redan sagt sitt, och vill inte framstå som dumma som inte hakar på. Ju längre det gått ju mer arbete krävs om man ska ta den utsattas parti. Det är bekvämare att tiga ihjäl saken.

Ingen rättighet, ingen lag fungerar när makt skyddar makt!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Makt, pengar och sex…

 1. menuette skriver:

  Du har nog rätt i att det ligger i sakens natur. (från min blogg då)Makt skyddar makt mer än vi tror är jag cynisk att tr, mkt mer än vi anar, dessvärre ;/Och måga verkar förlora fotfästet då makten kommer in, glömma det ursprungliga. Det blir som en ond cirkel, neråt många ggr.Har inte jobbar på några stora företag så jag vet ine hur de är egentligen.Har brfunnit mig på små företag, där alla är en viktig kugge. Nåväl på de flesta ställen.Rent krasst har de flesta män fått mera etalt än tjejerna.. (Genererar nu) fast de utfört samma jobb, de går nästan per automatik..

 2. menuette skriver:

  Ursäkta stavningen skriver fort och mitt tangentbord mäktar inte riktigt med.

 3. habeascorpus skriver:

  Tror det finns en aspekt till förutom skyddandet.Mellanchefen sätts i skuld till chefen på det här viset, alltså får chefen en förmodat lojalare mellanchef genom att ta i beskydd. Plus att OM chefen vidgår kritiken så framställs han själv som en dålig chef eftersom han isåfall inte avpolleterar en dålig mellanchef. Kanske, eller tror jag, eller nåt däråt 🙂

 4. Maria skriver:

  Kommer plötsligt ihåg en låt av Bengt Johansson. Han beskriver hur makten tar plats. Och ”Makten” var i detta fall fem tanter i ett bönhus. I ett bönhus där man bad, alltså.Det är som en tröst när man drabbas av de höga herrarnas hotelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s