Fikapausen som social indikator

På mitt jobb har vi tidigare alltid druckit kaffe 9.30 och 14.30. De som är i huset har infunnit sig oavsett om man dricker kaffe eller bara tar en frukt eller inget alls. Fikapausen var avstämningen av att jobbet flöt och att alla mådde bra.

Det fungerade så länge kaffet brygdes i en kanna och alla som ville ha kaffe fick komma på en gång. Men så införskaffades en kaffeautomat i tanken att kaffekokandet tog tid från arbetet. Samtidigt köptes en diskmaskin för att ingen arbetstid skulle gå åt till diskning.

Nu är det ingen ordning med fikapauserna. Oftast tar folk en kopp i förbifarten när det passar dom. Man sitter kanske två eller högst tre och fikar samtidigt. Chefen fikar aldrig med personalen. Ingen vet vad som händer mer än inom sitt eget gebit. Det finns inte längre något naturligt flöde av information. Jag fick t ex idag veta en viktig sak genom en person som kom för samtal hos mig… Informationen hade nått ut i kommunen innan den ens hade nått mig.

Dessutom är det ett ständigt spring hos mig. Förut sa folk det dom behövde säga när man sågs vid fikat, nu kommer dom till mitt rum och blir kvar en stund… jag kan bara konstatera att det går åt bra mycket mer tid till sådant nu.

Och ändå har jag bara diffusa känslor av hur folk mår. Förr visste jag.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fikapausen som social indikator

  1. Ister skriver:

    Hu så hemskt att inte ha gemensam fika!Min förmiddagsfika 0930 hoppar jag ALDRIG över! Det är ju dagens höjdpunkt vad gäller social information…

  2. Aylala skriver:

    På mitt jobb dricker folk kaffe hejvilt hela tiden MEN fikat klockan tre är obligatoriskt. Jo, faktiskt. Påbjudet från högsta ort.

  3. Mulle nuff skriver:

    jag förstår hur du menar. Antar att en sån där automat kostar mer än den smakar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s