Mer om teckningar och pedofiler

Vår lag tillåter tidningar att publicera bilder av profeten Muhammed. Vår lag tillåter att konstnärer gör verk som innehåller bilder av profeten.

Tidningarna kan välja. Ingen var tvungen att publicera muhammedbilderna. 
Islam  förbjuder avbildningar av Allah och Muhammed. Vi som inte är muslimer är inte bundna av deras bud. Och kan välja mellan att göra narr av och skända muslimernas känslor, eller respektera dem.

Vi bör vara medvetna om att gör man avbildningar som publiceras så sårar vi många människors känslor på djupet. Många fler än de som uttalar dödshot och bränner flaggor. Vi sårar många tysta förtryckta människor också. Är bilderna dessutom hånfulla så förvärras naturligtvis kränkningen.

Det handlar inte om att muslimer ska tåla kritik, det handlar om att man sårar det de håller för heligt.
Det är för dom lika hemskt som vi upplever det när kyrkor och kyrkogårdar blir skändade.

Jag tycker inte heller det är roligt när man förlöjligar och kränker kristen tro eller det vi håller heligt. Många gånger blir jag sårad. Det är ingen skillnad tror jag.

För när det gäller dessa bilder är det inte frågan om saklig kritik eller dialog, det är bara hån det handlar om.

Att skriva om pedofili är tillåtet om man stannar vid att beskriva fenomenet. Men att uppmana till handlingen är straffbart.
Det bör rimligtvis också vara tillåtet att fundera över varför en del blir pedofiler. Det bör vara tillåtet att försvara pedofilers människovärde och propagera för att de ska få hjälp.
Gränsen bör gå vid att normalisera och att skriva direkt för barn som en uppmaning till dem att ställa upp.

Men som jag sagt på andra ställen så är jag inte så insatt i hur debatten gått för att ha en bestämd åsikt om vad som gick fel.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mer om teckningar och pedofiler

 1. Linn skriver:

  Välldigt bra tankar om Mohammed teckningarna. Kan bara hålla med.

 2. Lisa skriver:

  En normalisering av pedofili blir konsekvenser som jag inte vill ställa upp på.

 3. Kari skriver:

  Helt rätt.Många har väldigt svårt att skilja på person och handling.Många har svårt att fatta att det inte är förbjudet att ha STÖRNINGEN pedofili. Det är när pedofilerna utnyttjar barn IRL eller tittar på barnporr det är fel. Plus att det är straffbart och en djupt omoralisk och kränkande våldshandling i 99,95% av våra medborgare i landet.Muslimerna(de flesta, de aktiva) blir naturligtvis djupt sårade av bilderna eftersom hela deras liv, deras vardag, i allt de gör finns religionen med som ett rättesnöre.Tankar och åsikter är tack och lov fria fortfarande. Även känslorna.

 4. habeascorpus skriver:

  Känner mej inte säker på att du läste mej rätt. Provokation ja kanske, men inte genom att skrika ut ett hot och angripa utan dess motsats, låta andra angripa genom att själv måla ut sej som anhängare. Låt säga att jag vill ha igång en riktig holmgång om ett periferiskt ämne, då sker det lättare om jag ”gör mej” till representant än om jag argumenterar sakligt mot ämnet. Tror jag är det väl bäst att skriva, mer manipulation än provokation kanske. ( inlägget ovan återkommer jag nog senare till )

 5. habeascorpus skriver:

  Fundering bara omkring dessa bilder;helt överens med dej, det borde gå att respektera allas tro och övertygelse, muslim-kristen-ateist kvittar,tyvärr så funkar inte verkligheten så. Sen kommer det knepiga, när överträdelsen sker så bestäms föjderna till stor del av hur den bemöts. Jag tycker på ett vis att publiceringen har sin funktion, idag och nu, just därför att den bemöttes med våld, ambassader brändes,människor utsattes och utsätts för hot om ond bråd död. Det får helt enkelt inte löna sej att gripa till våld när det känns befogat som nu skedde. Spekulera i hur det hade avlöpt om inte imamerna åkt runt bland mellanösterns länder och eldat upp folken, bilderna hade bara dött sotdöden, ingen hade brytt sej. För såvitt jag vet så var det muslimska företrädare från danmark som for runt och agiterade, drev på, underblåste. Får säga att jag har en viss skepsis inför huruvida libaneser ex läser jyllandsposten……Låt säga att det lönar sej att gripa till våld, vilken religion står näst i tur isåfall att bränna,hota,mörda för att dess förgrundsfigurer blivit häcklade. Kanske vi kristna ska börja mordbränna när våra heliga får utstå spott och spe?Du är med på att jag i grunden håller med dej men väljer ännu en vinkel?

  • kyrksyster skriver:

   Självklart så är det ett muslimskt nätverk som sprider informationerna. Och det är självklart aldrig rätt att hota och bränna.Jag kan förstå tanke att man inte ska falla undan för sådant. Jag skulle oxå ha accepterat publiceringen om den hade ett vettigt syfte. Nu hade den bara till syfte att provocera och håna. Det är bara maktmissbruk.

 6. Wassen skriver:

  Eftersom ingen vet hur profeten såg ut sä kan ingen heller påstå att en viss bild föreställer densamme, eller ….?Jag har sett en bild som ”man” säger är en karikatyr av Mohammed. Han har en brinnande stubintråd stickande ut ur turbanen. Men för mej har den bilden ingen anknytning till Muhammed. För mej föreställer den bara en muslimsk extremist, som tolkat koranen på samma sätt som en annan känd potentat tolkar en annan känd bok. Extremister, alla kategorier, är ju allmänt kända för att mer än gärna spränga både sig själva och andra i småbitar.

  • kyrksyster skriver:

   Eftersom man skriver att det är profeten på bilderna så menar man väl att det är det. Om det är porträttlikt eller ej kan väl knappast ha betydelse.

 7. Zmilla skriver:

  Jag håller med dig i din uppfattning ang. Muhammed teckningarna. I pedofil-diskussionen är det dock mer frågetecken än svar. Jag anser att det är fel av AB att slänga ut en bloggare. Jag kan inte påstå att jag följt diskussionen till punkt och pricka. Jag vet däremot att jag läste det mannen i fråga skrev i början, jag höll inte med honom i allt, men jag kunde se vad han försökte säga, inte någonstans såg jag att han tyckte det var ok med övergrepp. Det blir dock alltid obehagligt då pöbeln sätter igång att rasa. Det finns något blint över denna hets. Vi har sett det förut här på bloggen. Tillslut läggs ord i munnen på den det hetsas emot. Killen tog även uttryckligen avstånd från övergrepp, men det var det ingen som ville se. De hade hittat sin häxa att bränna.De som var mest aktiva i steningen har tidigare härjat även mot andra, den som är värst gör mig oerhört illa till mods. Man ska inte kränka någon, men idag då människor blir ”kränkta” för att de blir tillrättavisade av en lärare , är det svårt att veta vart gränserna går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s