Kungligt, pinsamt och patetiskt

Det vrider sig inom mig när jag läser TT:s intervju med kungen.

Nu förnekar han det som han halvt erkände när han vände blad.

Han säger att det är så många människor som vistas på sådana klubbar så det är väl inte lätt för folk att komma ihåg vilka som var där. Men hallå, om Sveriges kung dyker upp i ett sammanhang lär man nog komma ihåg det och inte blanda ihop det med andra besökare! Och hur vet han hur mycket folk som är där… om han inte själv varit med?

Varför förneka nu, när han och hovet halvt har tillstått förut?

Varför ta sånt avstånd från Anders Lettström… om han bara agerat obetänksamt? Varför måste denne man ta så mycket kritik, så mycket skuld? Obegripligt om det inte är för att rädda kungen!

Bli vänner igen inför döden? Hur patetisk får man bli? Vilka filmer har kungen snöat in på? Tror han att det är en hjältesaga och att han är kung Arthur?

Kungen tror att han kan förneka sig fri. Kanske lyckas han. Kanske blåser det över. Men folkets respekt har han förlorat. Folkets lojalitet med monarkin likaså. Om han inte abdikerar kör han sin ätts privilegier till en avgörande punkt. Ingen monark kan i modern tid regera utan folkets stöd.

För min del får det gärna sluta med republik. Men rojalisterna borde inse allvaret och kräva kungens abdikation.

Det här inlägget postades i monarkin och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Kungligt, pinsamt och patetiskt

 1. Andromeda skriver:

  Jag är rädd att han inte var helt sanningsenlig. Men hur skulle det se ut om han sagt att han varit på stripklubb. Det kan väl ändå en kung inte göra? En kung står över andra människor och kan väl inte göra något sånt?

  • kyrksyster skriver:

   Nej, just det. Han kan inte. Och han kan speciellt inte ställa sig i tvívelaktig dager. Altså får vännen offra sig.Det är sjukt värre.

 2. Martin Eriksson skriver:

  Kungen kunde ha medgett att det under hans tidiga år som ung regent hände att han festade loss och gick på klubbar.Han är ju faktiskt inte mer än människa.Svenska folket skulle absolut förlåta honom för dessa triviala,ungdomliga snedsteg.Att förlåta en 65-årig monark som så uppenbart ljuger är däremot stört omöjligt!!

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Du får en klockren Hemitumme.Karl’n är skvatt galen som tror att han tror sig kunna ljuga sig fri nu.Inte en fråga kunde han se reportern i ögonen. Det var så uppenbart. Vilken brottspsykolog som helst skulle kunna punkta upp alla tecken på att han ljuger…Hemikram

  • kyrksyster skriver:

   I vilket fall så gav han ett halvt erkännande i höstas… nu blånekar han. Hovet har hymlat fram och tillbaka…Så antingen var han helt bakom i höstas eller så ljuger han nu.

 4. nya tant lila skriver:

  Ja, den intervjun var mycket pinsam, och fräck emot författarna till boken, för han sade ju faktiskt att det de skrev var osant.Har ni läst boken? Om inte, gör det! Jag tyckte inte att hans överträdelser verkade så farliga förrän jag hade läst den.Är det ett sådant kungahus vi vill ha?

 5. Anders H skriver:

  Det är uppenbart att du fäster stor vikt vid rykten och skvaller. Borde inte du i ditt yrke ha sett hur falskt och skadligt sådant kan vara? Enligt medie- och mobbningslogiken är kungen skyldig vad han än gör. Är han tyst mörkar han. Dementerar han så ljuger han. Hade han erkänt så hade han dömts för det. Snälla, sluta med det här drevet. Om du och andra vill ändra statsskicket får ni väl verka för en grundlagsändring på demokratisk väg istället.I ett tidigare inlägg skrev du att kungens liv är allmän egendom. Då borde väl ditt liv också vara det eftersom du vigt det åt en ännu större kung? Fast det är klart… Jesus ska väl inte betraktas som kung han heller. Han umgicks ju också med kriminella. Hans förfader David borde så klart ha abdikerat han med (Bat-Seba och allt det där).Mycket hade sett annorlunda ut om bara folkopinioner fick råda. Tur att det inte är så.PS: Jag hoppas att både du och kungen får ha era privatliv ifred.

  • kyrksyster skriver:

   Mitt liv har jag vigt åt Gud. Han äger det. Jag är Kristi och hans församlings tjänare. I mina löften har jag lovat att stå på de små och svagas sida. Inte på maktens. Inte på rika och arroganta människors sida.Kungen är folkets egendom enligt det statsskick vi har. Han och hans familj ska leva ett ställföreträdande liv. Därför är det allas angelägenhet vem han är gift med, vem han får barn med, hur han lever och hur han dör. Allt sådant som för oss andra är privatliv är i hans fall statsangelägenheter. Han har en privat sfär – men den är inom Drottningsholmsvåningens väggar eller på Solliden. Vad han gör när andra ser honom är inte privat. Han är aldrig privat på en privat fest.Det är inte jag heller. Mitt privatliv kan granskas och dömas av domkapitlet. Men jag är inte folkets egendom.Jesus umgicks med horor och tullindrivare. Men han låg inte med hororna, han köpslog inte med tullindrivarna. Han gav dem en ny chans.Kung David var inte alltid ett dygdemönster. Därför blev han tillrättavisad av Natan och fick göra bot.Förlåtelse finns alltid för den som ångrar sig och gör upp med sin synd. Men att ha en allmän överslätande syn på överträdelser är inte biblisk ordning. Att låta människor fortsätta på fel väg är inte heller kristligt.Det gäller en kung som ställer till det likaväl som depraverade präster!

 6. Per Svensson skriver:

  Det är motbjudande att höra alla dessa som faller in i den unisona kören av hånfullheter mot kungen. Hur kan man missa att han så uppenbart är en snäll människa.Kyrksyster! När kungen skriver inför döden menar han givetvis att de troligen kommer att ses på en och annan begravning. Vad fantiserar du ihop?Sverige håller på att viktorianiseras. 70-talet var en annan tid. Trist för er som inte fick uppleva det.

  • kyrksyster skriver:

   Jag var med på 70-talet. Den radikala synen på solidaritet har jag burit med mig genom livet. Men den s k ”fria kärleken” var inte så fri för alla. Unga kvinnor pressades till sex de inte ville för ”de kunde äta p-piller och då fanns väl ingen anledning att låta bli”! Den som inte ville med alla killar var en tråkmåns. Kvinnor blev ofta objekt precis som de fortfarande blir på vissa klubbar och i ”gubbarnas” sammanhang.Jag kan förstå om du som man längtar tillbaka dit. Det är inte lika säkert att kvinnor gör det.Kungen är säkert ”snäll”. Man kan lägga mycket i det.

 7. Martin Eriksson skriver:

  @Per SvenssonÄven korna i hagen är snälla,men inte förser vi dem med krona på huvudet och 122 miljoner i appanage årligen för den skull?Även du verkar ha förstått att kungen sitter och blåljuger i intervjun eftersom du nämner 70-talets frigjordhet.Vill vi verkligen ha ett statsöverhuvud som är kapabel till sånt?

 8. vally skriver:

  Mycket bra Anders och Per.Instämmer till fullo.Skulle aldrig falla mig in att läsa skvallerboken.Tror absolut inte att kungen skulle våga sitta och blåneka.

 9. yrvaedret skriver:

  Jag är rädd att han blåljuger både sin familj, hovet o svenska folket rätt upp i ansiktet. När jag såg honom som hastigast på morgonnyheterna så tyckte iaf jag att hans kroppspråk talade för att han kände sig rätt obekväm med sådana privata frågor o vem skulle inte det? Men nu är han en representant för sverige o bör agera där efter! Sen lät hans hummande bara pinsamt.Men jag väntar med spänning på bildbevis, anser att man inte är skyldig förrens motsatsen är bevisad.

  • kyrksyster skriver:

   Nu är han ju alltid lite ”obekväm” när han ska svara på frågor. Så jag vågar inte döma utifrån det. Jag chockas väl mest av att han i höstas halvt erkände och nu blånekar till allt. Precis allt. Det var så pinsamma svar…Jag kan känna avsmak för moraliska övertramp. Men det får för min del passera. Han har inte gjort något brottsligt om han haft en eller flera älskarinnor eller deltagit på vilda fester. Det är olämpligt, snuskigt och sänker honom som person. Han är inget gott föredöme för oss, inte det ansikte vi vill ha mot världen. Men det kan vi inte göra så mycket åt.Men har han direkt eller indirekt haft kontakter med kriminella kretsar så har han försatt sig i en risk för utpressning. Anders Lettströms agerande vittnar väl om något om just det. Då är det allvarligt.Dessutom är fruktansvärt allvarligt om monarken ljuger. Visar det sig vara fallet, ja då säger ju statsvetarna att han måste gå…

 10. nya tant lila skriver:

  Av en del kommentarer att döma börjar detta nästan lukta ”kyrkan” för det är ju ungefär så det går till där. Vad som helst kan passera bara man tiger om det.Det är inte skvaller att påpeka att att en kung inte uppträtt värdigt och som ett föredöme.Att gå på porrklubb är kanske inte hela världen, så länge någon inte besöker båsen bakom scenen. Men att ha kvinnor som sexobljekt på fester är mycket illa m.m.m.m. som finns i den bok som jag tror skriver sanningen för en gångs skull.Inte tycker jag heller att det är så roligt som Malena Ernman tydligen tyckte att drottningen var så bra på att sjunga snuskvisor! Detta sade hon ju i ett tv program (Skavlan, tror jag det var).Man har väl rätt att begära lite stil på ett kungahus! De representerar landet!Men vad vi än kan ha så kan vi definitivt inte ha en kung som ljuger, om han nu gör det.Tror någon att författarna till Den motvilllige monarken hade vågat komma med falska påståenden efter de rättegångar som redan har varit om förtal i Tyskland? Tänk det tror inte jag!Så vem ljuger? Någon gör det!

  • kyrksyster skriver:

   Det finns ju en snällhetskultur som gör att man ”förlåter” och ”förstår” och låter folk fortsätta som dom gör. Det blir ganska tydligt i kyrkliga sammanhang ibland och även nu när det gäller kungen. För det är ju enklast så. Det är så jobbigt om kungen inte är den gode landsfadern, han som förstår alla faderslösa. Den präktige familjefadern. Därför vill man bara täcka över, inte låtsas om. Inte tvingas ta ställning för offer och objekt i denna historia. För de finns naturligtvis också.På samma vis som man i kyrkan anser att kvinnor som protesterar mot sexuella trakasserier förstör den goda stämningen i församlingen…

 11. Maria skriver:

  Martin Eriksson hette en gammal präst i tornedalen. Men han är väl dö? Apropå kungen så blir det väldigt jobbigt för honom om det kommer fram att han gjort det han förnekar och varit där han inte varit. då först blir det riktigt illa.

  • kyrksyster skriver:

   Enligt birthday.se så finns det 1 054 Martin Eriksson i landet.Om det avslöjas att kungen ljuger är han illa ute. Det säger i alla fall de statsvetare som uttalat sig. Man kan inte ha en statschef som ljuger.

 12. vally skriver:

  Tack detsamma.:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s