Kungen/kyrkan? Ett val?

Eller samma elände?

Diskussionen finns i ett tidigare inlägg.

Under flera år har jag om och om igen tagit upp bekymret med sexuella trakasserier och övergrepp inom kyrkan. Många andra har också försökt fästa blicken mot detta. Inte minst Seglora smedja. Men frågan är inte intressant i media särskilt länge. Två dar så var frågan en ”icke-fråga”.

Ärkebiskopen chattade. Det var förutsägbara frågor och svar. Frågor av mer utmanande karaktär – som jag vet ställdes – släpptes inte fram. Ärkebiskopen ska syna alla fall som varit uppe i domkapitlen de senaste 11 åren. Men bara de som domkapitlen skickar in till honom.

Jag har försett AB med tips om fall som inte lär granskas.De där man dömt offret och inte förövaren. Inte en reaktion från Aftonbladet. Inte ens ett mail med ”tack för tipset”. Så ute är frågan.

Så ute är frågan att Helle Kleins debattartikel i ämnet inte ens låg på webblöpet den dag den publicerades.

 

Jag skriver också om kungen och monarkin. Det har också varit ett återkommande ämne. Jag har tagit upp principiella frågor kring monarkin som statsskick. Men också om risken med en statschef som kompromitterar sig och därmed skapar risker. Just nu är den frågan med på tidningarnas webblöp, men den kommer också att dö ut om inte nya saker tillkommer.

Så fungerar media.

Jag väger inte och mäter inte elände. Jag skriver. För mig är det inte relevant att ställa kungens beteende i jämförelse med urspårade prästers. Det handlar inte om samma sak. Kungens omoral är inte brottslig, det är däremot de prästers som förgriper sig. Prästers övertramp hotar inte rikets säkerhet, det gör kungens. Det går inte att jämföra.

Men det bekymrar mig lika mycket om man inte går till botten med händelserna kring kungen som om man inte gör det omkring övergrepp i kyrkan.

Sen måste det sägas att det handlar om ett fåtal präster, enstaka ungdoms- och barnledare. Försvinnande få bland mängden av seriösa, goda och hårt arbetande kyrkoarbetare. Men det är illa nog ändå, för det borde inte vara någon.

Till sist så är det inget som blir bättre av att gå ur kyrkan och förfasa sig. Engagera er istället och gör skillnad!

Det här inlägget postades i monarkin. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Kungen/kyrkan? Ett val?

 1. R skriver:

  varför går man med i kyrkan?jo för att förhärliga sig själv.mer självupptagna och självupphöjandepersoner kan man inte hitta mer än ii kyrkan. fan vad less jag blir.jag har rätt,jag tycker si och så, se mig hör miglåt mig var med i en speciell grupp som är utvaldtill just mig, för jag är specielll. (har inget emot dårar, bara dom som döljer sin skit i kristi namn för att leka upphöjda pajasar i bibelcitat.)

  • kyrksyster skriver:

   Det låter som om du har en ganska begränsad erfarenhet av kyrkan. Men det är verkligen tråkigt om den varit så negativ.

 2. barbis skriver:

  Jag tänker inte gå ur kyrkan,det hjälper föga, vet även att mycket gott görs där, men jag tänker fortsätta min kamp med dom tysta barnen.Mvh Barbara

 3. Ocki Docki skriver:

  Det var länge sedan jag gick ur Svenska kyrkan! Och jag har inte saknat den.Som liten tvingades jag till söndagsskolan för att mina föräldrar skulle få sovmorgon. Där fattade jag inte ett skvatt av vad de sa. Men många predikanter fanns det….

  • kyrksyster skriver:

   Man saknar inte det man inte vet att man saknar.Det är sällan någon bra pedagogik att bli tvingad. Man är oftast inte heller då mottaglig för det som ges. Söndagsskolan är ju annars något många talar nostalgiskt om, något som var roligt. Tyvärr finns det nästan inga söndagsskolor kvar. Inte inom Svenska kyrkan i alla fall.

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Du har mitt fulla medhåll i detta inlägg. Och du har fullständigt rätt.hemikram

 5. nya tant lila skriver:

  Ja, ett numera ganska långt liv har lärt mig att saker blåser över i media och då är de verkligen bortblåsta. Det är den här snuttifieringen som jag har talat om tidigare.I kyrkan strävar man mest efter att åstadkomma återfunnet lugn efter stormen.Ibland undrar jag, efter ett långt debattliv, om någonting någonsin leder någon vart.Jag undrar om inte mycket av det som har dragits fram kommer att tolkas som överdrifter, missuppfattningar eller rena lögner. Man gör svart till vitt!

  • kyrksyster skriver:

   Man kommer att göra en utredning. Det måste man för syns skull. Men den kommer att bygga på de fall där man vidtagit åtgärder. Därför kommer utredningen att komma fram till att kyrkan tar allvarligt på trakasserier och övergrepp. Samtliga fall har ju lett till åtgärd. Sen är saken ur världen.Sen kan de som aldrig blir dömda fortsätta som vanligt. De har ju inte ens granskats.

 6. nya tant lila skriver:

  TilläggOch vissa är ju behjälpliga att sopa skiten under mattan som Dag S. och hans doakör! Där håller man ju på att hänga budbärarna, det vill säga journalisterna och talar om hur liten trovärdighet de har. När kända präster bär sig åt på det viset kan man ju inte annat än begripa hur svår kyrkans miljö är. Men vi är nog många som känner igen ett sådant beteende! Tyvärr!

 7. Zmilla skriver:

  Lite chockad över att det inte var någon innan mig som tummat ditt inlägg. För det var bra, väldigt bra skrivet. Jag kan bara hålla med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s