Är någon av er tvilling?

Jag är det inte. Men jag var idag på begravning. Kvinnan som är död har en tvillingsyster. De var enäggstvillingar. För inte så länge sen berättade de om hur lika de tänker, att de ofta köper likadana kläder ovetandes.

Jag har ju träffat många tvillingar. I skolan fanns det några par. Minns speciellt två bröder i klassen ovanför mig som alltid var likadant klädda, alltid satt mittemot varandra i matsalen och åt i takt.

Som ung fru när vi bodde en tid i en nordlig by blev vi vänner med två tvillingsystrar och deras familjer. De berättade att om något hände den ena systern så hände det ofta den andra också…

Men jag undrar hur det känns egentligen? Är man samma person? Tänker man samma tankar? Kan någon berätta?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är någon av er tvilling?

 1. Elin skriver:

  Jag har mest erfarenhet av tvåäggstvillingar och sådana som dessutom varit tydligt väldigt olika men ändå stått varandra väldigt nära. En vän till mig var ett tag ihop med en kille som var enäggstvilling. Han klädde sig likadant som sin bror på så sätt att de delade på kläderna eftersom de hade samma storlek och såg likadana ut så de passade i samma saker. De var dock väldigt tydligt olika personligheter, man visste vem som var vem enbart på vad de sa och hur de betedde sig. De var helt klart två personer med olika personligheter men de har ju utgått från samma cell och har samma DNA och de hade helt klart likheter mer än deras utseende. De verkade ha väldigt lika sätt att associera om någon sa något tex. Man ska komma ihåg att en tvillingrelation börjar redan i magen för båda typer av tvillingar, de nyper och känner på varandra och jag utgår från att de måste ha någon form av uppfattning om att den andre finns redan då. En del enäggstvillingar har ju inte ens hinnor som skiljer dem åt. Alla tvillingar jag har känt har stått varandra nära men det finns ju de som ovänner också.

 2. Markus skriver:

  Jag har själv en tvillingsyster och det innebär att jag alltid haft ett jämnårigt syskon som jag gått i samma klass som o.s.v. Eftersom vi är av olika kön har vi dock sluppit mycket av det jämförande som annars kan drabba tvillingar. Även om jag på flera sätt är mer lik min storebror så har jag dock, av flera skäl, en tätare och djupare kontakt med min tvillingsyster även om vi alla tre har god kontakt med varandra. Så visst är det något speciellt med att vara tvilling.

  • kyrksyster skriver:

   Tack för det du berättar!Tvillingar av olika kön är ju alltid tvåäggstvillingar. Har jag förstått rätt att tvåäggstvillingar inte är mer lika än syskon i allmänhet. Man har inte samma DNA liksom?Men att man ju är jämngamla och därför ändå präglas av varandra mer än andra syskon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s