Textkritisk forskning och arkeologi

Äldre människor har ofta mycket att bidra med genom sin livserfarenhet. Men det innebär inte med automatik att en 80-årig pensionerad forskare och spexare har fattat allt rätt.

Hans ”Hatte” Furuhagen känner vi mest som spexare tillsammans med Hasse o Tage. Men om man är lite historieintresserad vet man också att han är historiker och forskare.

Nu har han vid hög ålder kommit ut med en bok som går ut på att Bibeln är ett hinder för arkeologisk forskning i Israel. Det finns säkert en del krafter som vill styra utgrävningarna så att de stämmer med de egna föreställningarna.

Men något är mycket fel i Furuhagens resonemang när han tar upp Masada som ett exempel. På Masada samlades en grupp judar som gömde sig för romarna som hade som uppgift att förstöra Jerusalem. Detta inträffade år 74 efter Kristus och finns därmed inte nämnt i några bibliska texter. Huruvida de kroppar som återfunnits varit romerska eller judiska kan därför inte vara ett bibliskt dilemma… Möjligen ett judiskt/Israeliskt historieskrivningsdilemma.

Furuhagen påstår att ingen kritisk forskning kring Bibelns texter någonsin gjorts. Ett märkligt uttalande av en akademiker. Om några texter granskats och synats i alla sömmar så är det väl Bibelns. Det har i århundraden pågått en bibelkritisk forskning. Varenda teolog har redan på grundkursen fått lära sig att se på de bibliska texterna med granskande ögon.

Varenda en av oss som vistats vid akademin vet att bitar av Gamla Testamentet är myter, att texterna säger mer om människans föreställningar om Gud än om Gud själv. Vi vet att mycket är traderat genom generationer innan det nedskrivits. Ändå tror vi att dessa texter kan säga oss något.

Furuhagen tror sig komma med något sensationellt, men säger bara det kyrkan alltid sagt.

Ungefär som humanisterna gör ibland.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Textkritisk forskning och arkeologi

  1. Bibloth skriver:

    Att bibeln har synats i sömmarna är helt rätt – men den har till största delen synats av personer som har en anknytning till tron d.v.s teologer och kristna. Deras iver att bevisa bibelns historiska korrekthet gör att dom inte borde ha givits sina uppdrag – deras vilja att vara korrekta och kritiska är inte längre ställt bortom allt tvivel – även om det självklart finns troende som gör detta.

    • kyrksyster skriver:

      Det finns teologer som är präster. Men det finns också teologer som är sekulariserade eller har en annan religion. Texterna har synats inte bara på teologiska fakulteten, utan likaväl på den klassiska, på andra språkinstitutioner… ja, ur många olika synvinklar.Sen är det inte så svårt för kristna att läsa texterna textkritiskt. Tron står inte och faller inte med enskilda detaljer eller ens sanningshalten i GT. Ja, även NT tål granskning. Ingen seriös kristen tror att Bibeln ramlat ner fix och färdig i 1917 års bibelöversättning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s