Ungdomars psykiska ohälsa…

Jag har just kommit hem från två dagars fortbildning. Det är alltid roligt att komma iväg, få maten serverad, träffa kollegor och dela, fira gudstjänster där psalmsången lyfter. I bästa fall också få höra vettiga föreläsningar.

Ska jag vara ärlig så var det väl lite olika kvalité i det som bjöds. Så är det alltid.

Men jag hade lite utbyte av ett seminarie om sociala medier. Bortsett från att ett antal deltagare verkade ha valt just detta seminarie för att få en chans att klaga över att internet finns och hur svårt det är och hur illa det är… så gav det en överblick…

Men mest fick jag ut av det seminarie där en framstående statistiker visade sina diagram. Professorn kunde rent statistiskt visa på sambanden mellan den vikande konfirmandkurvan och unga människors ohälsa. Han visade på att de ungdomar som går i kyrkan upplever mer mål och mening än de som är sekulariserade.

Det var många saker han kunde visa med sina diagram. Många frågor som väcktes. Statistik är ett trubbigt instrument, det visar inte alltid alla referenser. Men vissa saker går inte att undgå att se.

Sedan 1980 har kurvan över unga människors psykiska ohälsa gått brant uppåt. Psykiatrisk forskning/statistik talar om att unga människor idag blir sjuka och söker vård för saker som man tidigare klarade själv. När det fanns ett mönster för livstolkning, fungerande sociala nätverk behövde man inte psykiatrisk expertis för att hantera en sorg, ett misslyckande… en kränkning… Ungdomar har blivit ”trygghetsnarkomaner” eftersom de inte längre får veta att ont och gott alltid kämpar inom oss och runt om oss. De får höra att de ”är värda att må bra och att de kan bli vad de vill och lyckas om de bara vill”. När livets realiteter slår till rämnar deras värld.

Ser man till hela befolkningen är det statistiskt säkerställt att de som aldrig går i kyrkan har betydligt lägre livstillfredsställelse än de som går ofta eller sporadiskt. Livstillfredställelsen är högre bland äldre personer vilka oxå har bättre relation till kyrkan.

Statistiken visar tydligt att sekulariseringen fråntagit människor livsmening. Sekulariseringen har inte ersatt den traditionella tron med något annat, utan bara skapat ett tomrum som ger en känsla av meningslöshet.

 

En annan föreläsning visade på barnkonventionens paragraf 27 som säger att barnen har rätt till… ett antal saker… men också andlig utveckling. Andlig utveckling behöver inte vara kristen tro, men kan vara eftersom det ännu är den vanligaste livstolkningen i vårt land.

Men diskussionen om den neutrala skolan faller ju. Barnen har enligt barnkonventionen rätt att av samhället få hjälp att utvecklas i den tro de tillhör. De flesta skolbarn är döpta i Svenska kyrkan. Det förpliktigar samhället. Lika mycket som det förpliktigar samhället att främja muslimska barns rätt… På samma vis som rätten till hemspråksundervisning…

Statistik är intressant.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Ungdomars psykiska ohälsa…

 1. Zoltan skriver:

  Tack för din sammanfattning. Finns det länkar till det som presenterats alternativt titel/namn på undersökningarna?I många diskussioner krävs det nämligen någon källa till olika påståenden – och ämnet du tar upp belyser på ett tydligt sätt det jag ofta ”snöar in på”, alla vintrar…

  • kyrksyster skriver:

   Jodå… du ska få källor. Men jag är numera försiktig med att lägga ut sådan information offentligt. Det kan kopplas till mig.Ska försöka maila dig.

 2. Vally skriver:

  Mycket bra.Detta skulle jag vilja prata med de mina om, men tyvärr orkar jag inte med allt mothugg.Statistik tar de inte på allvar.Man får ha och begrunda det i sitt hjärta.

 3. Maria skriver:

  Tråkigt att ungdomar mår dåligt, diskussionen pågår hos oss också, men vi har inte kopplat det specifikt till sekulariseringen utan ser det mer som ett allmänt samhällsfenomen där många faktorer spelar in.

  • kyrksyster skriver:

   Klart att det finns många faktorer och orsaker. Men det går inte att blunda för att det är så tydligt i statistiken att vissa saker sammanfaller.Den stora frågan blir dock: Vad kan vi göra? Vi kan ju inte tvinga på ungdomarna en tro…

 4. Islin skriver:

  Jag läste en artikel i går om att var tionde flicka som bor på hem av olika slag har sålt sex. & jag blir bara såååååååå trött. Herregud, liksom, kom ni på det NU. Seriöst.

 5. Islin skriver:

  Förresten, jag är konfirmerad. & det hjälper inte mig ett skit, har aldrig gjort. Men kan bero på att jag inte konfirmerade mig för att jag trodde på en religion utan enbart för att jag var nyfiken och ville lära mig mer.

  • kyrksyster skriver:

   Statistik kan inte tillämpas rakt av på individnivå. Men den visar på tendenser.Det finns kristna ungdomar som mår jättedåligt, och icke-kristna som mår bra. Men det man kan se är att ungdomar som är konfirmerade och aktiva i någon mån i en kyrka oftare mår bra än ungdomar som inte har detta med sig.Egentligen är det inte så konstigt. Ungdomarna i våra kyrkor har ett sammanhang, de får uppgifter, de blir sedda… de ser mening med sitt liv och vet sig älskade av Gud…

 6. Ister skriver:

  Jag tror att det är andlighet som saknas i vår tillvaro. En mening, en idé om livet. Där måste vi alla ta vårt ansvar, det ligger inte skolans/kommunens/kyrkans/sjukvårdens ansvar.Vi måste tala om människor. Om Livet. Om meningen/ickemeningen med Livet. Om Ondska. Om Godhet. För det är i meningslösheten som dödslängtan kommer.

  • kyrksyster skriver:

   Sekulariseringen har inte gett något alternativ, utan bara tomhet för många. Det enda som betyder något då är ju den personliga framgången… vilket aldrig är en självklarhet.Materialism härskar ju när inte ens marxismen eller dylikt finns som alternativ…

 7. Linda Mpili skriver:

  Ister har en stor poäng!

 8. Elisabeth Hallström skriver:

  Känns tveksamt om man kan tolka statistiken som att är man aktiv i kyrkan är man mer välmående. Du kanske inte gjorde det men det var så jag läste inlägget. Jag skulle tro att man hittar samma statistik om man kollar på medlemskap i andra ”föreningar” om jag får kalla det så. Visst är det så att kyrkan och även andra föreningar kan hjälpa till att ge stöd och mening till livet men är det inte också så att folk som inte är välmående inte orkar söka sig till föreningar?Är själv inte troende men fortfarande medlem i kyrkan då jag tror att den har potential att göra mycket gott. Intressant inlägg.

  • kyrksyster skriver:

   Det är en tydlig trend att organisationer förlorar medlemmar. Unga människor vill inte in i ett fack. Idrottsrörelsen är ett undantag, många ungdomar samlas där. Men inget tyder på att de ungdomarna mår bättre.Den livsmening den kristna tron gav har inte ersatts av något annat. Ungdomar ser inget mål, ingen mening med livet. Inte mer än att få ut så mycket som möjligt, vara framgångsrik och populär.Var och en väljer sin livsväg. Statistik kan inte tillämpas på individnivå. Ändå säger statistik en hel del.

 9. Elisabeth Hallström skriver:

  Visst är det så att vi verkar tappat bort oss lite och glömt vad den verkligen meningen med livet är, det håller jag helt med om. Tragiskt.

  • kyrksyster skriver:

   Alla kan inte bli programledare i Tv eller fotomodeller. Men det helt vanliga livet verkar vara ett misslyckande i många unga människors ögon…

 10. Anna skriver:

  Roligt du skrev om alla den som ville klaga på existensen av Internet…Men annars så är det du skriver inte förvånande. Dock tror jag inte att det i de flesta fall är konfirmandundervisningen som leder till en bättre psykiskt hälsa, utan att de ungdomar som väljer att konfirmeras redan från början har med sig en tro och därmed en positivare syn på livet än de som blivit uppfostrade att det inte finns någon mening och att deras existens är ”en slump”.

  • kyrksyster skriver:

   Det är väl en fråga om att samhället inte längre har en gemensam värdeskapande grund. Alla ska frälsa sig själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s