Ingen sovkudde…

Normalt sätter jag en ära i att försöka förstå vad folk menar. Jag försöker se motiv och behov i positiv dager. Men det finns en gräns även för mig. Den gränsen går vid Maria Ludvigssons åsikter.

Svenska kyrkan är inte partipolitisk, även om(tyvärr)politiska partier går fram i kyrkovalet med listor. Det kan leda till att partipolitik avgör kyrkorådsbeslut. Men i de flesta församlingar ser man gemensamt till kyrkans bästa och kör inte fram politiska meningsskiljaktigheter.

MEN… kyrkan är inte opolitisk. Kyrkan kan aldrig vara neutral i värderingsfrågor, i hanteringen av människor… i synen på mäniskovärdet.

Därför går diakoner ut med protest mot utförsäkringsregler. För diakoner är sista utposten för utsatta människor. En diakon kan inte tiga när människor far illa. Det har ingenting med partipolitik att göra.

Men Maria Ludvigsson ondgör sig över att inte hon kan få gå till kyrkan, må bra och få ett skyddat rum för kritik.

DET har aldrig varit kyrkans uppdrag. Kyrkans uppdrag är att få makthavare som Maria Ludvigsson att vakna upp och se. Det har inget med hennes färg att göra, samma sak gäller de från vänster.

De som ska finna ro i kyrkan är de som arbetar, sliter, kämpar och far illa. Jesus är mycket tydlig på den punkten.

Det här inlägget postades i kyrklig debatt. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Ingen sovkudde…

 1. Britta skriver:

  Jag har ju den uppfattningen att Jesus också var den förste feministen…Som jag ser det gör diakonerna det han förespråkade – hjälper människor. Det känns som en varm gärning. Ludvigssons ord känns däremot väldigt kalla…

 2. Elin skriver:

  Kristus, du som blev ett svar på vår bön, ett bröd för vår hunger,hjälp oss nu att vara ditt svar till dem som saknar vad vi äger i överflöd.Hjälp oss att höra det rop som du har hört,förstå den nöd som du har förstått,tjäna den mänsklighet som du har tjänat.Uppenbara för oss ditt bords hemlighet – ett enda bröd och en enda mänsklighet.Detta var vad som kom när jag läste din post.

 3. Vally skriver:

  Herre Gud.Har nästan lust att tycka någon är lite stupid.Hur kan man få så mycket spaltutrymme för att framföra sådana dumheter…

 4. Herta skriver:

  Självklart så skall kyrkan ta ställning.

 5. vally skriver:

  Ja det tycks tyvärr röra sig åt det hållet.

  • kyrksyster skriver:

   Ibland funderar jag på att skriva något helgalet, men lägga in en underton som får alla att begripa… så att folk fick upp ögonen…Men tyvärr är jag inte så begåvat på sånt.

 6. Agnetha skriver:

  Tumme !Bra , skönt att höra att kyrkan är på rätt sida i den frågan.BS Jaa, jag vet ju det, men det kändes väl så syndigt, hahaha.Kram

 7. vally skriver:

  Absolut skall du skrida till verket.Tror inte du får upp några ögon men du rör om.

 8. Civilisten skriver:

  Artikelförfattaren tycks helt ha missuppfattat det kristna budskapet. Kyrkan är inget trivselprojekt för den välmående medlklassen, även om det förefaller så ibland. Socialarbetaren vid min Frälsis-kår brukar skämtsamt säga, att vi kanske skulle byta texten på fanan; Blod (Kristi blod) och Eld (Den Helige Andes eld) mot Kaffe och Musik! Måtte det aldrig bli så! Vad vi behöver är kristna med uppkavlade ärmar.

  • kyrksyster skriver:

   Ibland inleder man gudstjänsten med ”Helig, helig, helig…”. Det finns dom som säger att vi borde börja med ”Trevlig, trevlig, trevlig…”

 9. Marie Breskic skriver:

  Du har rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s