Inte ens halva befolkningen vill ha kungen kvar!

Men när man läser närmare så blir man lite besviken. Det är inte så att de 63 % är emot monarkin eller anser att kungen har förbrukat sitt förtroende. Nej, man tycker att han är för gammal och vill se den populära Victoria på tronen istället.

Vad är det för åldersmobbning?

Monarkin är en märklig institution där en utvald familj i sig ÄR riket. Det är inte upp till dem själva vem de gifter sig med. De kan inte avstå barn eller välja att adoptera. Tänk om en tronföljare skulle vara homosexuell?

De lever synbart ett liv inför öppen ridå. Vilket inte är helt sant för det vi får se är en fasad.

Cecilia Åse skriver i Aftonbladet idag om sin syn. Jag delar inte hennes analys i alla delar, men några saker som hon säger är tänkvärda:

”Inför kungens bröllop med Silvia beskrev tidningarna i detalj hennes kropp och skönhet, det långa håret och det vackra leendet. Man skildrade det som en kärlekshistoria mellan den blivande drottningen och svenska folket. När de slutligen sa ja till varandra där i Storkyrkan, förklarades att nu hade kungen fått en hustru och vi hade fått en drottning.

Inför kronprinsessbröllopet 34 år senare är beskrivningarna visserligen lite annorlunda, det är ju en kvinnlig tronföljare som gifter sig. Men hennes kropp betraktas och diskuteras, liksom val av kläder och frisyr. Kommentarerna är om möjligt än mer närgångna och intima. Journalisterna beskriver gillande hennes ben, liksom hennes arm- och magmuskler. Det utdelas betyg och bedömningar, vid eklateringen konstaterar någon att hon var snyggare än någonsin. Och precis som för hennes föräldrar framställs nationens medborgare som delaktiga i äktenskapet.”

Kungens moraliska preferenser har diskuterats i höst. Cecilia Åse är inte helt konsekvent när hon i det fallet förfasar sig över att man ger sig på kungen för att han uppträder olämpligt som statschef, inte på att en man utnyttjar kvinnor.

Det ena är lika hemskt som det andra naturligtvis. Men diskussionen har uppkommit därför att det är statschefens riskbeteende det handlar om. Den om utnyttjanden av kvinnor är en mer allmän debatt och kanske därför inte riktigt samma.

Monarkin har spelat ut sin roll. Men än mer har kungen personligen visat sig olämplig. Antingen avskaffar vi den nu eller så bör han ombes abdikera till sin dotters förmån.

Även om jag tycker det verkar vara inte helt genomtänkta skäl till att 63 % vill att han avgår, så kan vi väl ändå inte ha en statschef som bara har stöd från 37 %!

Det här inlägget postades i monarkin. Bokmärk permalänken.

41 kommentarer till Inte ens halva befolkningen vill ha kungen kvar!

 1. Anna skriver:

  Jag ser det som ofrånkomligt att Victorias klädsel diskuteras, så länge halva befolkningen, dvs vi kvinnor, har ett stort intresse av att diskutera detta. Detta är väl i sig en form av jämställdhet..typ…. Annars vet du att jag håller med dig i kungafrågan.Mitt ärende annars är: När slutar man att säga God Jul och säger God fortsättning i stället? Jag själv ”läxade upp” en bloggare tidigare idag som trodde att julen var över redan, samtidigt så önskar jag själv ”god fortsättning” i mitt senaste inlägg eftersom Juldagen snart är över.Synpunkter tack! : )

  • kyrksyster skriver:

   Jag är ju också modeintresserad och kollar gärna in kungligheternas klädsel. Dock bryr jag mig inte så mycket om ifall de har snygga ben eller ej. Roligast att titta på är just nu drottning Elizabeth. Hon är djärv med tanke på sin ålder och har blivit väldigt fräsig på sistone.Oj, jag är ju ingen Magdalena Ribbing precis men jag kan fundera högt.Jag tycker det faller sig naturligt att önska God Jul när man talar med någon dagarna innan fram till och med julafton. Vi brukar önska God Jul efter midnattsmässan och på juldagens gudstjänster. Men redan på Juldagen kan det kännas mer naturligt att önska ”God fortsättning” på julen.Samma sak vid nyår. Gott Nytt År säger man i mellandagarna om man inte ska ses förrän efter nyår. Vid tolvslaget skriker vi det åt alla. Men redan på nyårsdagen är det ”God fortsättning” som gäller. Ett par dar.

 2. Johnny samuelsson skriver:

  Bu, bu för kungen och hans fru och bu.bu för Vicktoria och Daniel, typ.Medeltid år 2010, oroande.

 3. tengileye skriver:

  Fast å andra sidanDet är så just nuSka man verkligen följa folks nycker till höger och vänster? Hur bra skulle det bli då?

  • kyrksyster skriver:

   Man behöver inte göra något förhastat. Men man ska fundera över om kungen kommer att kunna återfå förtroendet. Jag tvivlar på det. Så antingen så lämnar han över eller så stjälper han hela lasset…

 4. HelenaQ skriver:

  Jag vill ha kvar monarkin för att jag vill det .

 5. Kao skriver:

  För min del kan hela den uråldriga institutionen monarki försvinna, även om jag är tämligen likgiltig inför dess vara eller icke vara. Det finns andra saker i samhäöllet som är viktigare.Men ska de vara kvar kan det väl vara dags för den tafatta, tråkiga kungen att dra sej tillbaks och pensionera sej nu, precis som alla andra svenskar i den åldern, och släppa fram de yngre, modernare i kungahuset som är lite mer avslappnade och levande.Under som tiden monarkins vara eller icke vara diskuteras år efter år. Som vanligt.(Har ett svar hos mej)Kao

 6. Agnetha skriver:

  BS Det är ju det jag gör, försöker samla krafter tills det är dags. Skulle aldrig gå själv, har blivit bränd förut och lärt mig av det.God fortsättning !Kram

 7. Vally skriver:

  Jag tycker så mycket om kungen, som ser ut som en tjuvpojk med glimten i ögat.Blir så nervös, när han skall tala. Tänk att inte vara till lags hur man än uttrycker sig.Han måste veta det. Helt klart. Han tar nog en lite sobril innan.Vi kan väl vara snälla mot vår kung. för att jag tycker så synd om honom jag vet att han aldrig kan vara till lags hur han än uttrycker sig.

 8. Vally skriver:

  Där hände det något med kommentaren. Hoppas det fick någon att dra på smilbanden

 9. Anna skriver:

  Vally, jag tycker som du: Visst är det gulligt med tjuvpojkar med glimten i ögat på över 50 bast som bedrar sin fru med många olika kvinnor!Det är för mig själva definitionen av ”charm” och jag tror att många (män) håller med oss!Frågan är varför deras fruar tappar glimten i ögat? Vad tror du att det beror på?

 10. Carmel skriver:

  Kungen är en trevlig prick och tillför landet goodwill.

  • kyrksyster skriver:

   Visst, det är många som är trevliga, de kan vara omdömeslösa för det. Frågan är väl hur mycket goodwill han presterar efter denna höst…?

 11. Anna skriver:

  Precis, Carmel! Han är lika trevlig som din fru, som bedrog dig hela tiden under ditt äktenskap. med väldigt många yngre män eftersom du börjat ”förfalla” något. En äkta charmknutta, var hon!

 12. Carmel skriver:

  @ AnnaJag förstår inte den tonen bara för att jag tycker kungen är en trevlig människa.

 13. Anna skriver:

  @ Hur menar du då?Jag tycker att din fru som bedrog dig ständigt med yngre förmågor var ”en trevlig människa” också. Vad är problemet med det?

 14. Carmel skriver:

  @ Jag gillar inte dina insinuationer bara för att det egentligen rör Kungen och Dröttningen. Gillar du inte deras familjeliv och har anmärkningar som rör deras relationer, skriv till hovet, men hacka inte på mej.

 15. Anna skriver:

  Du missförstår mig! Jag håller ju bara med dig! Jag tycker också att kungen är en trevlig person! Kungen är trevlig och bedrar sin fru med många yngre kvinnor.So what? På samma sätt förstår jag och respekterar din fru för att hon också sökte sig till yngre och mer virila förmågor när du själv börjat ”tappa gnistan”. Det är väl helt naturligt att man gör så om man har möjligheten (vilket din fru uppenbarligen hade)? Varför blir du så arg för att jag påpekar det? För du anser väl inte att andra regler gäller för ”din fru” än för kungen?

 16. Carmel skriver:

  Gillar du inte Kungens liv och leverne, låt det inte gå ut över andra. Skriv till hovet, skriv insändare, spy din galla över någon annan. Jag tycker verkligen du ska sluta upp med ditt trams.

 17. Anna skriver:

  Jag pratar inte om kungen här!! Jag talar om DIG och din (f d?) fru. Har du något problem med att hon söker sig till yngre män emellanåt när du själv inte lever upp till hennes sexuella förväntningar? Du kan ju vara säker på att hon stannar i sitt äktenskap med dig (om ni fortfarande är gifta) så länge hon får sina sexuella behov tillfredsställda med de yngre männen! Jag undrar fortfarande. VAD är ditt problem, när du inte unnar henne samma utomäktenskapliga lycka som du unnar kungen? Varför ska HON avstå från det som du anser att kungen inte behöver avstå från?

 18. Carmel skriver:

  @ Jag ids inte längre försöka få dej att förstå. Dina lumpna försök att reta mej går inte.

 19. Anna skriver:

  Ajdå! Det gör alltid ont när mina lumpna försök inte funkar!

 20. Vally skriver:

  Ja här åker man på bassning så att det ryker om det.Humorbefriade personer är inte så kul men det får man ta.Vem som bedragit vem och när, har jag ingen kännedom om.God fortsättning

  • kyrksyster skriver:

   Nja… inte är det så mycket bassning du får… Inte av mig i alla fall. Och Anna skojar till det lite… man måste få munhuggas… det är inte personligt…Du är bäst i alla fall!

 21. Vally skriver:

  Äsch!Jag har tagit som min livsuppgift att försvara kungen bara.;-)

 22. HEMIMAMMA skriver:

  …. för övrigt anser jag att Kungen bör pensioneras!En travestering på Catos sätt att avsluta varje anförande medFör övrigt anser jag att Karthago bör förstöras…Bra inlägg och tumme!

 23. Arrami skriver:

  …personligen tillhör jag dem som tycker monarki är en urkass symbol för en demokrati! Men folket vill ha ”bröd och skådespel” och givetvis är kungen en trevlig prick som leker med ”kex” vid sidan om…vem bryr sig om hur Silvia mådde? (Jo, kyrksyster och andra med lite empatisk känsla!)Synd att Annas så trevliga ironiska humor missförstods! …citerar även jag Cato: ” För övrigt anser jag att monarkin bör pensioneras!”God fortsättning, kyrksyster! 😉

 24. Vally skriver:

  Svårt att tolka ironisk humor utan hjälp av röst och mimik.Nu skall jag se om det går att tina upp min bil.Lite mellandagsrea på allt detta skulle sitta bra.Jag skojar. Har aldrig köpt något på rea men kul att känna pulsen en stund.Fridens!

  • kyrksyster skriver:

   Det skrivna ordet blir lätt trubbigt, så är det nog…Rean lockar inte mig heller, men jag måste ner och justera mina glasögon.

 25. ordsallad skriver:

  ”Monarkin har spelat ut sin roll. Men än mer har kungen personligen visat sig olämplig. Antingen avskaffar vi den nu eller så bör han ombes abdikera till sin dotters förmån.”
  Kunde inte sammanfattat det bättre!
  Plus att det är synd om dem allihop på ngt sätt, vilken enorm press att leva under, helt ofrivilligt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s