Humanisternas jul.

Det finns ett uttryck: ”att slå in öppna dörrar”. Det är tillämpligt på humanisternas debattartikel i SvD om julfirandets bakgrund.

Inget av det de berättar är någon nyhet. Vi vet alla att Jesus knappast föddes den 25 december. Vi vet alla att ingen vet exakt när det skedde. Inte ens året kan faställas med säkerhet. Men med hänsyn till astronomisk forskning och till de makthavare som anges är den mest avancerade gissningen år 7 före Kristus. Ett alternativ kan vara år 4 före Kristus. Att det inte är år noll beror på en munks felräkning långt senare.

Kristendomen hade i början inga maktanspråk. De kom med statusen som statsreligion i ett antal länder. Därför fanns inga behov av att krossa traditioner. Man valde att anknyta till de erfarenheter människor hade. Man bekräftade och visade vidare på en djupare mening.

Senare tiders mission har på sina håll varit mer brutal. Då har man velat utplåna tidigare kultur för att införa det som gynnar hemlandets ekonomiska intressen. Mission och kolonisialism gick hand i hand med fruktansvärda konsekvenser.

Vårt julfirande har många hedniska inslag. De har fått vara kvar. Ibland med nytt innehåll. Men det blir en aning komiskt när man vill avkristna julen med hänvisning till någon slags neutral hållning. Även om man tar bort all kristen tradition, så blir ju julen i alla fall religiös. För midvinterbloten eller de romerska högtiderna för den sakens skull… är också religiösa företeelser.

Jultomten är en sen företeelse och inte speciellt kristen. Inte mer än kopplingen till St Nikolaus. Så vad är sensationen med det?

Som vanligt skjuter de så kallade ”Humanisterna” över målet…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Humanisternas jul.

 1. vally skriver:

  Fenomenal redogörelse. Tack för den.

 2. Leo Beata skriver:

  Hur rotlösa och förvirrade kan vi bli? Vad är egentligen ”religion”? Det vi tror på eller tror vi vet för tillfället… eller?

 3. Bproud skriver:

  Artikelförfattarna kanske har för avsikt att avskaffa helgdagarna och söka sig produktiva arbeten och inte självbekräftade i sann humanistisk anda 😉

 4. Martina skriver:

  Förunderligt och märkligt: de s k humanisternas utspel är häpnadsväckande löjeväckande. Vem som helt med elementära kunskaper i västerländskt folkliv och kultur känner till detta med midvinterblot, tomtar, Jesu (inte ens genitiven får de rätt) födelsedag etc. Julen firas inte mindre till minne av Jesu födelse för det. Julen som kristen tradition är mycket gammal och har väldigt lite med propaganda att göra.

 5. Lennart skriver:

  En humanist i Sverige är en människa på fel väg. Har inte en susning om omvärlden förändring

 6. Zoltan skriver:

  Det fina i kråksången är att den ateistiska kamporganisationen så tydligt börjat gå på tomgång. Snart avslöjar de väl att jorden är RUND som ett slags ”bevis” för sitt intetsägande budskap?Kejsaren är naken – och alltfler ser det.

 7. Ping: Humanisternas jul « kyrksyster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s