Kan inte låta bli

att citera Hallands Nyheter:

Kommentarer till att en skolavslutning flyttas från kyrkan till skolans aula.

Skrivet 18 dec 2010 09:18 hagge (Ej registrerad)

Jag är SVENSK och INTE kristen. Jag vill inte att min son skall tvingas in i en trosvärld. Hur många är troende idag? Skall vi offra djur på torget också? Som våra förfäder gjorde. Lägg av att vinkla allt mot muslimer. Det finns även ateister, judar, hinduister o.s.v. som uppskattar att inte bli pådyvlade böner. Låt prästen ha sin av svenska folket finansierade kyrka för sig själv. Så kan vi vara i aulan.

Skrivet 18 dec 2010 10:58 Ahmed (Ej registrerad)

”Nu förstår jag inte alls. Vem är det som har yttrat något om att detta skulle vara extremt fjäsk, och tassande på tå för muslimer? Förstår inte ens varför du drar in Islam i bilden.

Och, sedan när har den ”vanliga” svensken börjat visa sitt intresse för Kristendomen? Vi har sett att intresset har sjunkit på de senaste åren, då flera svenskar har valt att lämna den Svenska kyrkan.

Något intressant är att Sverige är enligt en rad studier ett av världens minst religiösa och mest ateistiska länder.

Men när sådana debatter drar igång är vi så duktiga att peka på muslimer, som om det vore vårt fel.

Trots att jag är muslim, tycker jag att man skall ha en julavslutning i kyrkan. Jag har under mina skolår alltid gått med på att ha en julavslutning i kyrkan – det har inte varit ett hinder för varken mig, mina syskon, eller mina föräldrar.

Kyrkan är ju trots allt Gudshem. Och eftersom vi dyrkar samma Gud, så ser jag inte varför muslimer inte skulle kunna vistas i en kyrka.”

Två av många kommentarer till att prästen i Träslövs kyrka menar att om man vill vara i kyrkan med sin avslutning får man ta seden dit man kommer. I kyrkan ber man och läser välsignelsen.

Skolan kan inte alls förstå varför det måste vara religion i kyrkan! Debatten drar igång. Man hävdar att man måste ta hänsyn till muslimer.

Skolverkets riktlinjer är tydliga. Skolavslutningen får inte kopplas till någon religion. Det allvarliga är ju då att man alls uppmärksammar julen i skolan. Höstens skolavslutning bör därför rensas från allt vad jultraditioner heter. Inga julsånger, inget julpynt… inga pepparkakor. Detta eftersom bara kristna firar jul. Även om firandet har en del förkristna inslag så är ju även de i så fall religiöst kopplade.

Man kan inte få julen i kyrkan utan Gud. Varför i hela friden ska man alls fira jul om man inte respekterar dess innehåll?

För muslimer är det förmodligen värre med pepparkaksgrisar än en präst som ber.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kan inte låta bli

  1. Det är nog som Dag Sandahl skriver på sin blogg ett slags utslag av DDR mentalitet.. Som du vet ett vanligt fenomen i Svenska Kyrkan men också inom andra statliga instutioner. (Jag vet att Kyrkansägs vara fristående men politikerna hängde sig ju kvar med hjälp av lag om Svenska Kyrkan).

    • kyrksyster skriver:

      För skolans del handlar det om rektorernas rädsla för anmärkningar. Riktlinjerna från skolverket tolkas strikt. Det ligger i tidsandan. Det var samma sak på 60-talet… det var då morgonbönen försvann… lärarna skulle vara neutrala(vilket ingen människa kan vara)… Sen kom det en glasnost. När jag arbetade med barnverksamhet på 80-90-talen skrek skolor och förskolor efter vår medverkan. Vi hade svårt att hinna med alla samarbetsprojekt där vi efterfrågades… Likaså inom det sociala området efterfrågades vi, vår kompetens ansågs outstanding och vi var nästan alltid välkomna överallt. Men något har förändrats efter 2000… om det är muslimska terrorbrott, Knutby, katolska pedofiler eller något helt annat vet jag inte. Brist på kunskap spelar in…Vi tycker det är trist att hållas utanför. Men mest synd är det givetvis om dom som går miste om evangeliet. Det är sorgligt när man missunnar barn den glädje det kan vara att få vara trygg hos Gud.Kanske förhäver jag mig, men jag tycker nog också att det är lite synd att man inte vågar använda sig av min kompetens i människovård… många som skulle behöva samtal står i årslånga köer hos landstinget… när man kan få hjälp hos mig tämligen omgående. Dessutom helt gratis och utan registrering och journalföring. Men numera hänvisar man inte till kyrkan, vilket hände för inte så länge sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s