De mest förföljda är kristna!

Ikväll grips jag av flera artiklar. Känner mig som en inläggsspruta…

Nåväl Dagen skriver idag att kristna är den mest förföljda gruppen i världen. I 133 länder utsätts kristna för repressalier av olika slag. Men det uppmärksammas sällan.

Anledningen är att ”kristen” associeras med ”vit europeisk man”. Men den genomsnittliga kristna idag är en 40-årig nigeriansk kvinna.

”Kristendomen, är inte den det religiösa ok som vi lyckats trycka tillbaka in i kammaren? Den antiliberala idévärld som ville begränsa den personliga friheten, alternativt ett opium för folket?” Ungefär.

Men det är så långt ifrån den vardag som miljontals kristna lever med. De lever som minoriteter, med ständiga hot om pöbelvåld och/eller med bristande skydd för sina medborgerliga rättigheter. Wall Street
Journal skrev i en ledare i januari: ” … få grupper har lidit så allvarligt som kristna i muslimska länder. Än färre har lidit och uppmärksammats så lite.”

Jag har varit i Malaysia som är ett modernt muslimskt land. Guiden som vi anlitade för en dag påstod att det inte fanns några kristna i Malaysia. De som funnits hade konverterat till islam eller hinduismen. Självklart är detta inte sant. Det finns många kristna i Malaysia, men de får inte synas. Det finns kyrkor och katedraler – men den officiella bilden är att de inte används. Vilket de naturligtvis gör.

Den muslimska tro vi mötte där var mycket moderat och tolerant. Det är ett framstegsvänligt land. Levnadsstandarden är hög.

Men kristna osynliggörs och står utanför samhällsdebatten.

Annonser
Det här inlägget postades i kyrklig debatt. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till De mest förföljda är kristna!

 1. Maria de Suède skriver:

  Jag ser att du har en viktig poäng där… Hàller med dig!

 2. TIDEN ÄR INNE skriver:

  DU VET INTE VAD DU PRATAR OMTY DU SAKNAR LEGITIMATION TILL BÅDE BIBELN SAMT KORANENSÅ LYDER HERRENS YTTERST TYNGSTA ORD..sela

 3. suddet skriver:

  Ansgar som kom till vårat land för att kristna vikingarna 856 efk..Kristnades med våld,,korstågen på 1000-talet och ca:300 år framåt då de kristnariddarna skulle omvända muslimerna det slutade med att alla krigade mot ,saladinsarmer gick samman med vissa kristna..och de kristna krigade mot varandra var inte en sälsynt syn…Religon och politk är nog de som kostat mest människor livet genom historien tyvärr utnytjas det ofta av maktgalna människor som ser ett egoistiskt intresse i det….

  • kyrksyster skriver:

   Ansgars insats var ganska begränsad. Men hans krönikörer gjorde det större. Kristendomen kom till Sverige på flera olika sätt. Det som fick mest genomslagskraft var att vikingarna mötte kristendomen på sina resor och greps av den, fick präster med sig till Sverige. De som hade gårdar lät bygga kyrkor och prästerna fick predika för att omvända gårdsfolket.Kristnandet av Sverige tog tid och infördes inte med våld.Korstågen hade olika bevekelsegrunder. Det handlade om makt och pengar. Men också om judars och kristnas frihet i Palestina.Makt är den stora folkdödaren. Kärleken till den och strävan efter den. I den kampen använder man vilka medel som helst. Lönar det sig använder man religion… eller det klasslösa samhället… eller demokratin… eller?

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Du ger uttryck för att det finns många och vitt florerande fördomar och det har du rätt i.Den monoteistiska guden uppfanns som maktmedel för att förslava större folkgrupper för tretusen år sedan ungefär… så religionen har allt som oftast varit maktens redskap historiskt sett.och det riktigt märkliga i allt detta med religiösa förföljelser, är ju faktumet att det är EN OCH SAMME GUD för alla de förföljda, vilket läger det än handlar om… Vilken sida ska han välja?Länk för den som vill veta mer:http://sv.wikipedia.org/wiki/Religion

  • kyrksyster skriver:

   Det är också en modern åsikt att den moneteistiska guden ”uppfanns”. Men tänk om han fanns där från början?Gud har faktiskt valt sida. Människans sida. Han steg ner, lät sig födas som människa och ingrep i historien. Jesus finns för muslimer och judar också. Men de avstår från att se honom som den lidande guden… de avstår från försoningsmotivet… och väljer i stället att fokusera på regler och lagar som människor ska följa.

 5. Vally skriver:

  Blablablablabla….Ursäkta men det känns så.

 6. Vally skriver:

  G’oa lilla du. Jag ångrade, att jag skrev så. Stundens ingivelse.Det var diskussionen jag blev så innerligt trött på. Förstod att du ville ha bekräftelse.Kram

 7. Vally skriver:

  Absolut!Skall Gud välja sida?Det är väl människornas sak att välja vad de vill tro.Så tycker jag.

 8. yrvaedret skriver:

  Tack kyrksyster för att du tog upp detta oerhört viktiga ämne!Tumme och stor kram!

 9. Arrami skriver:

  …du har helt rätt och vi ser alla under tystnad vad som t.ex. händer i Irak!http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.488708-irak-rensas-pa-kristna…men det är helt legitimt att lite fundamentalistiskt hata religion och religiösa…och man drar alla religiösa/troende över en kam…de är fundamentalister hela högen ropas det i kör och man blundar medvetet för den etiska värdegrund och allt det goda tron faktiskt till huvuddelen står för!Det tror fan att egoism och rädsla sprider sig när folk blir alltmer oetiska och fördummade!Det är en bra debatt du försöker starta…jag hoppas den får några att verkligen tänka efter…;-)

  • kyrksyster skriver:

   Historielösheten är en orsak tror jag. Skolböcker som uttalar sig felaktigt. Den mycket ytliga religionsundervisning skolan ger samtidigt som allt färre konfirmeras gör att kunskapsnivån är låg.När media sedan bara rapporterar om det som går galet blir det den förhärskande bilden för de flesta. Egentligen är det inte konstigt alls.Går man vidare utanför den kyrkliga sfären så vet man lika lite om islam. Men man hör ständigt om självmordsbombare och hedersmord, förtryckta kvinnor och medeltida straffskalor. Vilket lika lite som Knutby och pedofilskandalerna är den hela bilden av kristendomen – är den hela bilden av islam.En sak som ständigt kommer upp är att man tror att det före de abrahamitiska religionerna var så mycket bättre. Ja, tycker man att människooffer är ok så… eller att leva i skräck för sina förfäder, andar, besjälade ting…

 10. Vally skriver:

  Det är känsligt att uttala sig om andra religioner än kristendomen.

 11. Vally skriver:

  Fri tolkning kan jag svara.Fyr kan det nog ta, vem man än kritiserar. Otäckt när det utvecklas till hot.Det sker ju i vissa religioner.Mer vill jag inte säga..

  • kyrksyster skriver:

   Hmm… rent allmänt har vi väl alla svårt att smälta kritik. Handlar kritiken dessutom om det vi satsat vårt liv på så blir det jobbigt. I det läget kan det bli både hot och handling tror jag.Du behöver inte lägga ut texten. Är det något du vill säga mig personligen så har du ju min mail.

 12. Vally skriver:

  Tack vännen.

 13. Leo Beata skriver:

  När vi glömmer våra rötter och vår historia och börjar skämmas över oss själva och förnekar vår egen kultur… då blir det farligt. Riktigt farligt. Vi är mycket snart där…

 14. Herr och/eller Fru S skriver:

  Det är nog många som glömt att många av dom Syrier som kom hit på 80-talet var kristna, att Södertälje har en stor grupp invandrare som är Kristna, att dom inte är muslimer. Har gett dig en blogg Award på min blogg. Den går ut på att du skall skriva vilka tre författare som är dina favoriter.//Herr S

  • kyrksyster skriver:

   Södertälje är Sveriges mest kristna stad. Dessutom finns där successionen från den tidiga östliga kyrkan… huvuddelen av den syriska kristenheten i världen finns idag där. Dessa människor är inte bara kristna i församlingsbokens mening utan de flesta är aktiva i församlingen.60-talets arbetskraftsinvandring förde också till oss kristna från Jugoslavien och Grekland.Jag har fått en del awards på det temat sista tiden. Hänvisar till de svar jag redan givit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s