Barnen och den kristna kulturen

Tidigt i morse samlades vi – arbetslaget och några frivilliga. En stund senare kom de första barnen. Sen kom de i grupper hela förmiddagen. Socknens alla andraklassare.

Vi har bjudit på julvandring.

Jag var herde och vallade tillsammans med en annan herde fåren(barnen) över heden, förbi skattskrivaren… till Elisabeth… som sjöng för dem. Sen fick de bulta på värdshusdörren och väcka upp den vresige värdshusvärden( vår annars mycket godmodige och milde chef) som fick dom att hoppa till av skräckblandad förtjusning när han slängde upp dörren och visade sin imponerande kroppshydda iklädd nattskjorta och nattmössa och skällde på dom.

Ängeln med riktiga svanevingar sjöng ”In exelsis deo” och skrämde herdarna medan barnen fnissade… Och vi herdar sjöng om barnet som var fött. De vise männen var uttråkade av alla gamla och pyttesmå stjärnor, men fick plötsligt se en stor en och bestämde sig på stört  för att ”åka och kolla”. De packade kamelerna(i en påse) och fixade fram presenter. Guld i en skattkista(kyrkans brudkrona), rökelse(jodå) och myrra(nja luktade gjorde det i alla fall). Så tågade vi runt altaret och in i sakristian…

… och där, där vilade Jesusbarnet i krubban. Ett alldeles levande Jesusbarn med stora förundrade ögon, och en alldeles riktig Maria och en alldeles riktig Josef!

Det var så förunderligt vackert att barnen blev helt tysta, ja även jag fylldes av andakt. Så sjöng vi ”Stilla Natt” innan barnen fick gå och fika.

Barnen tyckte det var jättefint, både roligt och spännande och högtidligt.

 

Julberättelsen är kulturbärande. Oavsett vad man tror eller inte tror så är det en berättelse viktig för vår förståelse av våra traditioner. Därför kommer alla barn oavsett religion. Men vi talar om Guds Son, sjunger om att en frälsare är född. Vi använder kyrkorummet och dess symboler.

Undrar hur länge vi får göra sådant här? Än så länge är lärarna ivriga att få komma med sina klasser. Men hur länge dröjer det innan det påstås att vi hjärntvättar barn, att dessa julvandringar(för att inte tala om påskvandringar) strider mot skolans konfessionslöshet?

Men hur historielösa ska vi göra barnen? Hur vilsna ska de vara bland våra traditioner och vår kultur? Eller ska vi sopa rent från allt som var förre t ex år 2000 – låtsas att världen blev till då ur ingenting?

Ja, vad vill vi egentligen för våra barns framtid?

Det här inlägget postades i kyrklig debatt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Barnen och den kristna kulturen

 1. Agnetha skriver:

  Jag som oreligiös varelse tycker det låter hur härligt som helst, t om jag skulle ha uppskattat det. Tumme !!!!!Instämmer i att historien är viktig på många vis, hoppas detta får fortsätta. Mera kultur och historia behövs verkligen, hur ska vi annars veta varför det blivit som det har, se orsak och verkan ?BS Låter jättemysigt !Inte överallt de gör det.Ha det gott !Kram kram

 2. Christian skriver:

  Julevangeliet är mycket fint och vår jultradition är viktig. Men det finns ingen anledning att göra historien till del av nån slags sanning om Gud eller livet för att använda som argument för värderande jämförelser av olika tro. Jag läser alltid julevangeliet på julafton. Men jag är inte kristen och tror inte att det jag läser innebär något om giltigheten i muslimers eller andra okristnas Guds-, världs-, och livsuppfattning.

  • kyrksyster skriver:

   Varför skulle din värdering vara den sanna då?Tänk om du har helt fel. Bara tänk tanken att Gud faktiskt ingrep i vår värld vid en viss tidpunkt i historien. Ett ingripande som förändrade våra livsvillkor totalt.Det är vad vi förkunnar.Vad andra religioner förkunnar får de försvara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s