Monarkin har tagit allvarlig skada.

Stödet för monarkin sjunker skriver DN. Men mest sjunker stödet för kung Carl Gustaf. Allt fler vill att han abdikerar till förmån för sin dotter.

Höstens diskusioner och skriverier har skadat monarkin. Nu finns naturligtvis de som anser att problemet är att kungens affärer kom fram i ljuset. De skyller på författarna till den så kallade skandalboken.

Men är det bara när man blir avslöjad som ens handlingar är fel? Är inte problemet att kungen faktiskt fört ett skandalöst leverne? Att han utsatt landet för risker genom att umgås i kriminella kretsar?

Det här inlägget postades i monarkin. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Monarkin har tagit allvarlig skada.

 1. Sven Tycker skriver:

  För alla de som ”dyrkar” alla de ”blåblodiga” har det ingen betydelse om Knugen hittar på dumheter. Eftersom han är en högre stående varelse kan han iju nte göra fel. Och Silvia är ju så tjusig… För att inte tala om hur trevlig Vickan är. Och hennes man… Och…Jag säger som Wilhelm Moberg:”Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk.”

 2. tengileye skriver:

  Men sen handlar det också om HUR frågor ställs beroende på vad man vill ha för svar

 3. Anna skriver:

  Jag skäms lite för att erkänna det, men jag är mycket mer upprörd över otroheten än det andra. Det andra var väl inte så allvarligt, tycker jag. Samtidigt vill jag inte avsätta en kung för att han är otrogen, det är ju sjukt i sig. Men jag tänker mig att Silvia sitter fast som i en rävsax därför att effekterna av en skilsmässa är alltför drastiska i hennes fall, samtidigt som hon måste stå ut med att ligga hemma och vänta på en make som är ute med grabbgänget som håller varann om ryggen och hjälper varandra att vara otrogna.

  • kyrksyster skriver:

   Visst är det upprörande. Han ska vara ett föredöme, men beter sig som något helt annat. Sympatin för drottningen känner nog de flesta. Plötsligt blir en hel del som sagts om henne förklarligt. För hennes del så har nog avslöjandena gjort att hon på nytt har folkets kärlek. Vilket hon inte i sin stelhet haft under ett antal år.Men otrohet och omoral är inte en anledning för att avsätta en kung. Oavsett hur mycket vi spyr över det vi fått höra. Det är bara något som sänker honom som person.Men att han rört sig i kriminella kretsar. Varit full och haft ihop det med kvinnor i dessa sammanhang. Det är ju världens läge för utpressning och hot. Nu har det avslöjats, men vad skulle hovet eller regeringen varit beredda att betala för att inte saken skulle komma ut? Vad vet vi om vilka eftergifter som gjorts?

 4. Anna skriver:

  Du kan ha rätt och jag håller med dig som sagt att omoral inte är en anledning att avsätta honom. Men jag känner samtidigt att detta skulle vara det underliggande motivet OM man vill avsätta honom.Jag håller med dig om att avslöjandena gjort att Silvia på nytt fått folkets kärlek. Därför håller jag inte alls med de (män) som skriver att det är i omtanke om Silvia som de fördömer boken. Jag tror faktiskt att hon innerst inne känner att hon får någon slags upprättelse i och med denna, vilket jag unnar henne. Och det stela och ledsna uppträdandet, de kritiserade skönhetsoperationerna m.m får som sagt sin fullkomligt naturliga förklaring.

  • kyrksyster skriver:

   Du har rätt i att omoralen skulle spela in. Väga tungt. Men det måste vara något tyngre som blir huvudargumentet. Nu kommer han inte att bli avsatt. Men frågan är väl om han frivilligt borde träda tillbaka för att rädda monarkins anseende. Lämnar han över nu kan han rädda tronen åt sina efterlevande. Framhärdar han kan han bli ett skäl för republik.Som gammal republikan har jag inte problem med republik, men majoriteten av svenska folket vill ha sitt kungahus… och det respekterar jag.

 5. HEMIMAMMA skriver:

  Jag kan hålla med dig fullständigt och i morgon i kalla fakta, så kommer drottningen släkt ”avslöjas”Vi får se vilken effekt det får.Personligen finns mina tankar hos Viktoria… hennes ätstörningar osv… Vem vet vad av detta som orsakades av hennes föräldrars orättfärdiga beteenden?Vem tänkte på barnen??

 6. Anders skriver:

  bra inläggfinns det förresten någon enda vettiga människa som *fördömer* boken?

 7. Lilla Anna skriver:

  Måste ju fråga Hemimamma vari Silvias orättfärdiga beteende ligger. I hennes fars historia?I så fall hoppas jag, för din skull, att din släkt har en felfri historia, annars hänger vi dig med.

 8. Maria skriver:

  Jag trodde först inte att det skulle bli så stor grej av boken, men nu ser man ju att det blåses upp mer och mer. Jättetråkigt alltihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s