Domsöndagsstämning?

Idag är det kyrkoårets sista söndag. Nästa söndag firar vi  första advent och det nya kyrkoåret.

Domsöndagen kallas den här söndagen. Temat är Kristi återkomst. Vi firar den med hopp och glädje, men också med allvar. Det kommer en dag när Jesus kommer åter för att döma levande och döda.

Förr osade det nog en del svavel den här söndagen. Numera talas det mer om rättvisa, om att ondskan inte har sista ordet, och att allt en gång ska bli uppenbart. Domen är ett större hot för makten än för den lilla människan. Men för den som tar emot det Jesus gjort finns ingen dom.

Ändå så är Domsöndagen en söndag då det kommer få till gudstjänsten. Kanske hör det mer samman med att man satsar på första advent med sin stämning av fina sånger och ljus. Då kan det bli ganska fullt i kyrkorna.

Men vi firade i alla fall vår högmässa. Även om det inte var så många vanliga församlingsbor så lyfte gudstjänsten ändå tack vare våra underbara konfirmander. Dessa ungdomar som med liv och lust följer med i gudstjänsten, slår upp texterna, sjunger med i psalmerna. Ja, de t o m medverkade med ett sånginslag.

Andäktiga vid nattvardsbordet, inte en tillstymmelse till trams eller fniss.

Man kan bara tacka Gud!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Domsöndagsstämning?

 1. Johnny skriver:

  Jag har upptäckt det också i vår församling. Konfirmanderna har trots inställningen i samhället sett ljuset. Vi ska tacka Gud för detta. det har ändrat sig rejält de senaste 15 åren!

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Man kanske inte vill höra om domen?Mina föräldrar vägrade låta mig konfirmera mig, fast jag faktiskt ville det…De påstod, ateister som de var, att jag bara ville det för presenterna, men jag var faktiskt intresserad på riktigt och har varit det resten av livet och jag kommer nog fortsättningsvis var det med….Även om jag är agnostiker, så är religioner ur ett socialantropologiskt perspektiv sett, väldigt intressant… hur olika religioner löser olika problem…Hemikram

  • kyrksyster skriver:

   Det hänger nog kvar hos en del att det är sträng söndag…Har du funderat på att gå någon Alpha-kurs eller göra ett katekumen-år? Det är lite som att konfirmeras, fast för vuxna.

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Katekumen-år? Du får gärna berätta mer om det… är det traditionell bibelläsning så som jag föreställer mig?Alpha- kurs?

  • kyrksyster skriver:

   Många församlingar har olika grupper/kurser för vuxna som vill lära mer och pröva på. Det kan heta lite olika i olika församlingar. Bibelstudiegrupper finns väl här och där också. Men det jag syftade på är mer som en vuxenvariant på konfirmationsläsning. Katekumen är den som får undervisning i tron. Ibland kallas det för ett katekumenatår när man går en sådan kurs. ”Vuxenväg till tro” är ett annat koncept.Alpha är ett ekumeniskt koncept och kan finnas även i frikyrkorna. Det är ett antal samlingar som alla börjar med en måltid, sen ett föredrag om något centralt i tron och så samtal i smågrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s