Är detta bra för alla med funderingar?

Inte vet jag. Men religion verkar väcka känslor av alla de slag hos bloggare. Oavsett vad man tror eller inte tror.

Jag kan bara erbjuda ett forum för samtal och frågor. Jag vet inte allt. Jag kan inte förklara allt. Men jag kan lyssna och försöka leta efter svar.

Jag kan inte tvinga någon att tro som jag. Det är ingen metod jag tror på. Men jag delar gärna.

Så, jag lämnar ordet fritt och förutsättningslöst!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Är detta bra för alla med funderingar?

 1. popcorn skriver:

  istället för att kalla sig troeende hadedet inte varit bättre att kalla sig för en funderare?

  • kyrksyster skriver:

   Om man främst är en funderare, så hade det väl det. Men orden betyder inte samma sak. Tro betyder i detta sammanhang inte ”tro att det är sant” utan ”lita på” – ”sätta sitt hopp till”.

 2. Ister skriver:

  Jag önskar att jag hade en tro. Att jag kunde tro på att det finns en mening med mitt liv, förutom den rent evolutionära. Speciellt nu skulle det vara skönt att ha någon att ty sig till, ha någon att skylla på, någon att vara arg på.Så just nu önskar jag att jag hade en tro.

 3. DragonFaye skriver:

  Tummelupp! 🙂

 4. popcorn skriver:

  visst är jesus handlingar symbolik ochinget om hans återkomst kommer skei våran tid här på jorden?

  • kyrksyster skriver:

   Det beror lite på vad du menar med symbolik. Det finns alltid en djupare mening med t ex Jesu under, ett sorts tecken kan man säga. Men det finns ett anspråk på sanning i att Jesus funnits, är den han är, gjort det han gjort. Utan den sanningen faller konceptet.Dagen eller stunden för hans återkomst vet vi inget om. Bara att han ska komma tillbaka. Det kan bli idag eller om tusentals år.

 5. Arrami skriver:

  Alla tror, alla bygger en etisk värdegrund under den mognadsprocess vi kallar adolecensen…hur vi bygger den och i vilken tro vi landar varierar, men alla bygger och att detta framkallar starka känslor är nog ganska förståeligt eftersom tro är ganska privat och ett livsfundament som kan gunga betänkligt och helt raseras… Personligen tror jag tvivel framkallar en försvarsinstinkt och jag förvånas inte över den fundamentalism vi ser bl.a. i bloggarnas uttrycksformer.Tro liksom kärlek bygger på tillit, tillit till sig själv, sin värdegrund och till andra…tillit är som vi vet en av själens lite mer känsliga byggstenar och utan tillit raseras alla relationer, …och tro är väl en slags relation, en stark relation. ;-)…att lyssna till andras tro, att tillitsfullt samtala bygger vidare på en positiv värdegrund och en ömsesidig tillit…vilket väl är samhällets starkaste grund, utan det respektfulla samtalet växer ingen….så lycka till med din fråga och jag hoppas vi alla lyssnar, deltar i en positiv anda! ;-)Kram.

 6. Agnetha skriver:

  Din tro är din och jag har min, de är olika, men mig stör det inte. Du är ju inte din religion utan DU.BS Detta med att hålla en viss distans till patienterna har jag gjort själv för att orka i vården, men en del patienter och anhöriga berör en speciellt och helt plötsligt blir man liksom hudlös.Vet inte heller vad det är med läkare idag, klart de är jagade också av bl a FK och de ska överförklara sjukdomar, symptom och allt möjligt till gränsen för ren idioti. Men man skulle tänka sig att om de känner sig påpassade, hur utsatta känner då inte sjuka människor sig som är i händerna på läkare, FK osv. ??? Det har inte blivit ett dugg bättre snarare tvärtom, nu är det riktigt illa.Tänker inte utmatta mig på detta, bara stå upp för mig själv och poängtera att det är nog nu, jag måste kunna bli bättre än så här. Kan ju inte bara lägga mig ner och ge upp och dö heller.Att vården är så mycket bättre i Borås gör mig bara ännu mer förbannad på Alingsås och läkaren jag haft !!!! Det är så mycket Alingsås kunnat göra men INGET har blivit gjort, DET är skrämmande dåligt !!!!! Min fd. läkare har inte ställt sig några frågor av vikt och de har inte läkarna som tagit emot mig akut x otaliga gånger gjort heller, så det är mer än en läkare som gjort bort sig. Undrar hur många fler som drabbats av detta ointresse ? Är Alingsås inte bättre än så kan de lika gärna lägga ner , tycker jag.Gör detta främst för min skull givetvis, känner att jag måste.Tack rara syster !Kram

  • kyrksyster skriver:

   Min tro är en stor del av min tillvaro. Speciellt eftersom jag har den som yrke.Men naturligtvis finns det något av mig som skulle vara detsamma även om jag övergav min tro.

 7. vally skriver:

  ”Jag tror, hjälp min otro” Någon skrev på bloggen. Gud har tron. Människan har tvivlet.Jag tror benhårt. Svårt att förstå det där med att all makt är hans.Över honom finns ingen. Han gör som han vill men han gör endast vad gott är.Det är det vi måste tro.Hur det onda kunde smyga in i det han skapat förstår man inte.Ont och gott bedriver kraftmätning i oss den stund vi har på jorden och i världen så länge den består.En dag skall det goda segra. Det får vi tro.Då kommer Jesus tillbaka.Nu blir det för mycket i lille hönshjärnan.Allt gottkram

 8. kyrksyster skriver:

  Vet att det är fult, men jag puffar upp mitt eget inlägg!

 9. imsy skriver:

  Har du läst Helle Kleins nya blogginlägg ikväll?

 10. kyrksyster skriver:

  Vet att det är fult, men jag puffar upp mitt eget inlägg!

 11. imsy skriver:

  Nu tar jag tillfället i akt och ger dig en rejäl knuff!

 12. syfte skriver:

  har en inre övertygelse om att själen går vidare efter döden…och meningen på Jorden är livets resa genom det som sker runt om oss, det onda och det goda, hur vi är som medmänniskormedmänskligheten är oslagbart detr viktigaste, den innehåller all den kärlek och vilja som krävs för att skapa en bättre värld att leva i….har en strark tro..men kan inte riktigt identifera den…Kram Hanna

  • kyrksyster skriver:

   Att vi ständigt utkämpar en kamp inom oss och runt om oss mellan ont och gott – det ser vi ju tydligt om vi bara vågar se. Det hela blir ju ännu mer komplicerat av att vi ibland bara har flera onda saker att välja mellan. Då är man ganska utlämnad.Medmänsklighet är viktigt. Men jag känner att det blir allt svårare ju äldre jag blir, för jag kommer ständigt på mig själv med att ha biavsikter eller förakt bakom mina vänligheter. Mitt i det goda sticker det fula trynet upp ibland.Man behöver inte alltid ha ord för sin tro. Ibland så känner man igen den i andras ord eller i något som händer…

 13. Desdichado skriver:

  jag är med i svenska kyrkan, även fast jag varken tror på gud eller aktivt lever som en kristen eller går i kyrkan i normala fall…jag lägger inte speciellt mycket energi vid själva tron i sig, för jag tror inte på den…däremot tycker jag att kyrkan gör många viktiga saker, och står för en del saker som jag tycker är bra, och hjälper människor i utsatta situationer…det är jag villig att ställa mig bakom och stödja…så tänker jag typ…

  • kyrksyster skriver:

   Jo, det är väl därför många stannar kvar som medlemmar. Som diakon är jag naturligtvis tacksam för det eftersom det möjliggör mitt arbete med utsatta människor.

 14. Kao skriver:

  Tro och tvivel. Ingen tro utan tvivel. Min tro är min trygghet och utan den har jag svårt att känna tillit ö.h.t.När det stormar har jag alltid ”en axel” att luta mej mot.Ha det gottKao

  • kyrksyster skriver:

   Tvivlet måste komma ibland för annars vore man andligt död.Du är så trygg i din tro… det värmer mig… det vet du.

 15. Fickludd skriver:

  Religioner kommer ju ur frågor på sätt och vis, gör de inte? Enligt mig är religion ett sätt för människor att finna ett lugn trots alla ofta obesvarade frågor. Inte ett sätt att få svar, utan ett sätt att få stöd från andra källor än sig själv i det man tror på, det man tror är ett svar. Vare sig det är skrifter, upplevelser, andra människor och så vidare. Så länge man aldrig slutar fråga och fundera så tycker jag religion är underbart. Att religion väcker känslor tycker jag bara är bra. Det betyder ju att man har berört och ruckat på något som en människa försöker behålla orubbligt.

 16. HEMIMAMMA skriver:

  Fråga kolon: Varför är det fult att knuffa sitt inlägg?Om man har något viktigt att säga?Och vem har rätt att avgöra vad som är viktigt? Om Gud gav dig en hjärna att tänka och tycka, Varför skulle han då inte ge dig rätten att uttrycka det han gav dig förmågan att göra?Förlåt dumma frågor i natten men det är MIN tro att ha blivit välsignad med en förmåga och att INTE bruka den – är att spotta Gud i ansiktet…Är det nyttigt med en spegel för en som är ful?

  • kyrksyster skriver:

   Det är en sorts bloggetikett som utvecklats att man inte buffar upp sina egna inlägg. Det blir lite grams ibland över de som gör det.Din sista fråga förstår jag inte… antar att den är retorisk… men jag kan inte klura ut vad du vill säga…

 17. HEMIMAMMA skriver:

  Återkommer i morgon när jag sovit så hjärnan funkar igen…

 18. DragonFaye skriver:

  Läste ett inlägg nyss som fick mig att fullkomligt gå i taket av ilska!! *svär så det osar svavel*http://blogg.aftonbladet.se/skeptiker/2010/11/lag-utbildning-iq-och-religios-troMaken till att vara respektlös??

  • kyrksyster skriver:

   Gammal skåpmat han drar upp. Naturligtvis finns inte det sambandet. Även om man statistiskt kan få fram det så är det många olika faktorer som spelar in i varför det blir så.

 19. DragonFaye skriver:

  Jag är fortfarande riktigt förbannad över det där. det är så lågt och elakt, och FEL, att det inte är klokt. Skulle han säga det till mig i person skulle han få sig en rejäl örfil.

  • kyrksyster skriver:

   Syftet är naturligtvis att kränka. Det finns en del bloggar som verkar ha som enda syfte att vara oförskämda mot troende. De vill inte ha en seriös dialog utan vill bara krossa. Men ibland är den sortens människor sökta av Gud och de kämpar emot på detta vis. De vill inte se sanningen om sitt liv och enda sättet att slippa är att starta krig mot tron.Sen har man ju nu kunnat vetenskapligt fastställa ett samband mellan ateism och fascism. Exempelvis har Humanisterna jämförts med SD och det står tydligt att man har en liknande människosyn. Det är ett klarare samband än det mellan religion och intelligens.

 20. Bloggelito skriver:

  Jag vill inte tro, jag vill veta.Ungefär så resonerar jag, och delar ut en ros till kyrksyster.

  • kyrksyster skriver:

   Tack för den rosen!När vi talar om tro i kristen mening så betyder ordet inte ”gissa”. Utan det är den andra betydelsen ”lita på”… sätta sin tro till… som i trogen… trolovning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s