Att bli gammal o sjuk…

I mer än 30 år har jag varit diakon. Jag har sett det mesta om hur gamla och dementa människor kan ha det. Likaså hur psykiskt funktionshindrade kan bli behandlade.

Det är inte alltid dåligt. Ibland är det riktigt bra. Det är sällan illvilligt. Men ofta saknas resurser och kompetens.

Självklart krävs det mycket personal om alla ska vara på öppna avdelningar. Visserligen har demensavdelningarna högre bemanning än de vanliga äldreboendena. Men allteftersom så blir de flesta avdelningar demensboenden. De som inte är dementa blir kvar i sina hem. På det äldreboende där jag bedriver reminiscensverksamhet är tre av de fyra avdelningarna demensavdelningar.

Kommunerna skjuter inte alltid till mer pengar och ökar bemanningen i takt med att den ena avdelningen efter den andra fylls av dementa. Vad ska personalen ta sig till?

På en psykavdelning accepterar vi att dörren är låst – även för icke-förvirrade eller självmordsbenägna patienter. Det är bara standard. Där accepteras att inga toalettdörrar kan låsas, att duschen inte har en lös duschslang… att integriteten kränks… Alla behandlas lika.

Men på äldreboendet får inte avdelningsdörren låsas, trots att de som är hyfsat klara får instruktion om hur de ska öppna och kan komma och gå som de vill. Nu följs sällan den regeln. Avdelningsdörrarna är oftast låsta. De kan enkelt öppnas med en knapp av de som är klara i huvudet.

En annan aspekt av olåsta dörrar är ju om vi vill ha olåsta dörrar hemma? Få av oss låter dörren vara olåst även om vi är hemma. Vi har inte alltid uppsikt och vet att man inte kan garantera att ingen kliver in. På en olåst avdelning på äldreboendet kan vem som helst kliva in och slinka in på något rum med vilken avsikt som helst. Det krävs rejält med personal om någon ska vakta korridoren hela tiden.

Däremot är det naturligtvis oacceptabelt att demensavdelningar är utan personal nattetid. Det är oacceptabelt att dementa låses in ensamma på sina rum.

Men varför får man använda sänggrindar på sjukhus för vem som helst, men inte för dementa som riskerar att trilla och slå sig? Det är orimligt att varje åldring ska ha eget nattvak.

Åldrandet är inte alltid friskt.

 De allra flesta åldras med värdighet, bor hemma och klarar sig bra där med lite hjälp. De är pigga med hänsyn till ålder och ofrånkomliga krämpor, och klara i huvudet. Det är det friska och vanligaste åldrandet.

Men en del blir antingen så fysiskt begränsade att de inte klarar att vara hemma, eller dementa och förvirrade. Det går inte att bortse ifrån att det inte alltid är trevligt. Åldringsvården kan inte trolla bort symptom, kan inte göra dementa friska, kan inte återskapa förlorade funktioner. Som anhörig kan det vara svårt att acceptera att mamma måste ha blöja för hon kan inte säga till när hon behöver gå på toa. Eller att faster Karin måste ha vantar för att inte riva sönder sig och få infekterade sår. Eller att gamle prosten måste hållas kvar i rullstolen för annars ramlar han framstupa…

Det är ofrånkomligt att demensvården inskränker friheten för de vårdade. Men med välutbildad och kärleksfull personal behöver det inte bli kränkande. De unga som idag utbildas har fått mycket med sig och har en stor förståelse för demensens problem. Men naturligtvis finns det överallt personal som hamnat helt fel och som ställer till mycket lidande. Som tur är är inte det hela bilden.

Vi får akta oss för den ensidiga skräckbilden av äldreomsorgen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Att bli gammal o sjuk…

 1. Monica O Kolkman skriver:

  Det här är en av de bästa kommentarerna i debatten som jag har sett.Bra skrivet!

 2. Vally skriver:

  Så fint skrivet.Under tio år följde jag min mamma till total utplåning.Det var länge sedan och vi förstod så liteAtt dörrar inte skulle vara låste hade man inte en tanke på. Gudskelov för det.Ingen som inte sett kan förstå hur det är.Man sörjer en människa medan hon lever.

  • kyrksyster skriver:

   Jo, man förlorar sin anhöriga två gånger. Först i sjukdomen, sedan i döden. Det är hemskt att se hur personligheten löses upp.

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Det är mycket bra frågor du ställer och dina påpekanden måste verkligen betänkas och man får inte bli ensidig intill gränsen för dumhet. Du får min tumme för det, men motsatsen måste beaktas ocksåVad händer om vi låter alliansens sparkrav styra?Ett samhälle är aldrig bättre än hur det tar hand om sina gamla sjuka och barn…

  • kyrksyster skriver:

   Sparkraven är ett elände. Jag tror all offentlig verksamhet lider under dem. Sparas måste det, men det är alltid en fråga om var man ska spara och var man KAN spara… Ingen vill ju bli sparad på helst…

 4. Dina skriver:

  Jag har jobbat inom vården i fem år snart..Och har man aldrig jobbat inom vården (hemtjänsten) så förstår man inte varför vi låser dörrarna. Tro det eller ej, så finns det många gamla som bor hemma, men inte klarar av det. Antingen ligger de hela dagarna, eller så sitter dom på ett och samma ställe hela tiden. Försöker de gå, så ramlar dom omkull. Många av deras anhöriga brukar stoppa våra försök att få in dom på ett bra hem där de kan umgås med andra i samma situation och få bli sociala igen.. De brukar stoppa våra försök p.g.a. att de lever i förnekelse och vill inte erkänna för sig själva att deras nära och kära inte längre klarar av att bo hemma. Så, i vissa fall så måste vi använda grindarna på sängarna, låsa dörrarna efter oss för vårdtagarnas eget bästa. Vad är värre? Att vi tar upp grindarna eller att de ramlar ur sängen och slår sig? Att vi låser dörren till köket så de inte kommer in dit för att sätta på spisen eller låta de dö i en brand? Tro mig eller ej, det är väldigt lätt och peka finger, men det är mycket svårare att ta besluten när man är satt i den situationen när man står hemma hos en människa som inte vet längre vad som är bra för deras eget bästa.

 5. Islandsmamman skriver:

  Det låter så himla bra men blir inte alls bra om man applicerar hur det ser ut i VERKLIGHETEN på de högtflygande drömmarna. Om de dementa var pålitliga och mindes vem de var, vart de var och vart de bodde skulle de ju inte vara dementa ju :-/Det låter jättekäckt att alla ska ha ett eget boende – men det finns många psykiskt sjuka som inte KAN bo själva. Hur fint det än låter :-/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s