En etik som provocerar

Jag har märkt att många har åsikter om kristen moral, men kanske ibland är dåligt informerade. Tyvärr så är skolans undervisning om kristendomen inte så bra. Läroböckerna skriver saker som inte är helt sanna. Hoppar man över konfirmationsläsningen går man in i vuxenlivet med en del förutfattade meningar.

Syndbegreppet stöter sig många på. Vad är synd? Synd är det som skadar mig själv, mina medmänniskor eller Guds rike. Synd är det som är kärlekslöst.

Det finns vissa självklara ställningstaganden. Kristna ska inte mörda, inte stjäla, inte vara otrogna, inte förtala, inte vara bedrägliga osv.

Men det är sådant som muslimer, ateister och de flesta andra också skriver under på. Det är bara fråga om hyfs och anständighet.

Kristna är varken bättre eller sämre på att uppföra sig än andra. Kristna har samma behov, samma drifter, samma skador i personligheten som alla andra. Därför kan man möta kristna som är aggressiva, som har bekräftelsebehov, som är misstänksamma, krävande och hela spektrat.

Den kristna etiken utgår inte ifrån att människan ska kunna bli perfekt. Den kristna etiken utgår ifrån att människan inte är perfekt. Därför finns det en del råd om hur man ska hantera vissa situationer. Men framförallt är kristen etik en fråga om att kunna resa sig igen när man fallit.

Alla trasslar till det då och då. Det kan bli väldigt fel, andra kan komma till skada. Det är lätt då att bli så tillintetgjord att ingen väg tillbaka verkar möjlig. Och det är väl då som kristendomen blir så provocerande. Jesus visar på en väg till upprättelse även för den värste förbrytaren. Även när resten av världen vill rulla en person i tjära och fjädrar och bränna på bål så predikar Jesus förlåtelse och upprättelse.

Kristendomen har använts som ett förtryckarredskap under olika tidsepoker och i olika sammanhang. Det kan inte försvaras och det är inte kristen etik att förtrycka någon. Men förtryckare använder det de har tillgång till och det som gör intryck på folk. Därför har både Gud, det klasslösa samhället och demokratin missbrukats av makten.

Det är bekymmersamt att kunskapen om kristendomen är så liten idag.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En etik som provocerar

 1. Morrica skriver:

  Jag tror att många av reaktionerna handlar dels om att kristenheten då och då utger sig för att ha någon slags monopol på etiskt tänkande – det uttalas ibland rätt öppet tankegångar om att den som inte är kristen i princip saknar spärrar och inte bryr sig ett dugg om sina medmänniskor. Dels torde många av reaktionerna kommer sig av att människor ser t ex Bjästa-prästen eller Göran Skytte ta tydlig ställning mot de svaga i samhället, och man upplever att kristnas prat om etik mest bara är snack. Jag är väl medveten om att många kristna gärna vill se sig som underdog, och gärna vill tänka att det är den kristna etiken som provocerar, men det jag ser omkring mig i samhället är snarare motsatsen – många kristna befinner sig högt på maktstegen i samhället och använder inte sin position så som de säger sig göra, och provokationen består snarare i just detta, man snackar men lever inte upp till sina egna ord. Och, som överallt i samhället, de som är högljudda och hörs och syns blir det mönster man bedömer hela gruppen utifrån. De kristna som varken hycklar eller rackar ner på andra syns mycket lite, och dras därför över samma kam.

  • kyrksyster skriver:

   Det märkliga är att jag aldrig hört någon säga att kristenheten har monopol på etiskt tänkande. Jag har aldrig hört någon påstå att att den som inte är kristen i princip saknar spärarr och inte bryr sig ett dugg om sina medmänniskor.Jo, det har jag förresten. Jag har hört icke-kristna påstå att det är så kristna uttalar sig. Men jag har aldrig själv hört det från någon orginalkälla. Men det är ju just detta att så många tror sig veta vad de kristna står för, utan att egentligen veta något alls.Inte finns det så många kristna högt på maktsstegen i samhället. Inte fler än ateister i alla fall. Visserligen så är väl många medlemmar i kyrkan, men bekännande kristna?Jag får tänka efter en bra stund innan jag kommer på en handfull makthavare som säger sig vara kristna.Sen är det som jag skriver i inlägget så att bland de kristna finns alla sorters människor. Media skriver ju helst om det som är på tok, inte om det som går sin gilla gång.Det är inne i dag att se de kristna som farliga, maktmänniskor, obarmhärtiga och våldsbenägna. Den bilden är den som slår igenom.Inte konstigt då att många av oss slåss emot den. Inte för att vara underdog utan för att nyansera.

 2. loppans skriver:

  jag vet inte vad jag ska skriva… har suttit och skrivit om min kommentar gång på gång… det här ämnet skulle man kunna diskutera i all oändlighet.. Jag tror inte bara att det beror på dålig undervisning eller dålig information. Förmin del handlar det nog mest om att jag träffat fel kristna, vilket har gjort mig medvetet avig till kristendomen. tyvärr, för så var inte fallet för några år sedan.

  • kyrksyster skriver:

   Som jag skrivit ovan så finns det alla sorters människor bland de kristna. Det är inte bara något för perfekta människor, tvärtom kan man nog säga att kristendomen är de svagas religion. Därför är det omöjligt att inte träffa på kristna som man inte alls kan stå ut med. Precis som det är omöjligt att inte träffa på obehagliga människor på arbetsplatser, föreningar eller som grannar. En församling är ofta som ett tvärsnitt av alla personligheter.Det är naturligtvis lätt att döma ut allt vad kristen tro heter om man behandlats illa av någon som är kristen. Men det är ju inte människorna som man ska tro på utan Jesus. Ibland får man acceptera att ett sammanhang är sjukt av en eller annan anledning, det gäller också en del kristna miljöer. Men det är inte samma sak som att alla kristna miljöer är skadliga.Jag vet ju inte alls vad du varit med om. Men jag förstår ju att du farit illa, antingen så att någon gjort, sagt något som skadat dig eller så har du mött attityder mot andra, beteenden som skadat andra. Det är lika illa vilket som. Man kan inte försvara onda ord och handlingar vem som än står bakom dem.

 3. Morrica skriver:

  Kyrksyster skriver: ”Det märkliga är att jag aldrig hört någon säga att kristenheten har monopol på etiskt tänkande. Jag har aldrig hört någon påstå att att den som inte är kristen i princip saknar spärarr och inte bryr sig ett dugg om sina medmänniskor” Men det har jag. Otäckt ofta hör jag bekännande kristna hävda, på fullt allvar, att den som inte är kristen saknar förmåga till etiskt tänkande. Att etiken kommer med kristendomen. Att etiken kom till Sverige med kristendomen. Att man inte kan vara etisk om man inte är kristen, inte fullt ut. Oftare ändå träffar jag på kloka, sansade, balanserade kristna som inser och säger rent ut att givetvis finns det etiskt tänkande utanför den kristna kyrkan. Lyckligtvis. Men att förneka att den andra sorten finns leder till att den som står utanför kyrkan får en bild av kristna som hycklare, och den bilden tror jag få kristna egentligen vill förmedla.

  • kyrksyster skriver:

   Vi har väl rört oss i olika kretsar helt enkelt. Jag är inte den som förnekar att det finns en hel del problem i kyrkorna. Det är bara att botanisera i mina inlägg så träffar man på en hel del av kritik.Men detta om att andra saknar etiskt tänkande har jag faktiskt inte stött på. Däremot kan man nog med fog säga att med kristendomen kom det ett nytt tänkande kring människan. Man slutade bränna slavar på herrarnas likbål, man slutade sätta ut barn i skogen, man slutade med människooffer… t ex. Men människan är sig lik genom alla århundraden så grymheten fick andra uttryck.Men för att återgå till den ursprungliga tråden så finns det nog många unga idag som tror att världen var bättre före kristendomen. Som tror att de gamla religionerna var mänskligare och mer ”naturliga”. De får lära sig i skolan att det är kyrkans fel att vetenskapen inte kommit längre än den gjort, eftersom kristen tro förnekar all vetenskap. De får också lära sig att moderna människor inte kan tro på Gud.Jag har vänner med barn som ännu är i skolåldern, barn som far väldigt illa av vad som lärs ut, som får uppleva att de och deras föräldrar målas ut som intelligensbefriade, livsförnekande och våldsbenägna. Det har visat sig väldigt svårt att komma till tals med lärare om detta, de är helt oförstående. De anser sig vara opartiska när de undervisar på detta sätt.När sedan media förstärker denna bild blir det till ”sanningar”. Det är som att efter Knutby betraktas alla kristna som sexualfixerade mördare. Efter katolska kyrkans pedofilskandaler misstänkliggörs Svenska kyrkans arbete bland barn och ungdomar. Eftersom det finns muslimska terrorister är alla kristna livsfarliga.När bilden inte är sann utan genomsyrad av felaktiga slutsatser grundade på extremfall kan det spåra väldigt fel om t ex landet skulle bli bankrutt eller utsättas för yttre tryck. Förföljelser mot olika grupper har skett förr.

 4. Elin skriver:

  Ja, jag har faktiskt hört kristna uttala sig på det sätt Morrica beskriver, de som jag har hört har varit med i pingstkyrkan. Därmed inte sagt att alla pingstisar tycker så, men de jag har hört har varit det.Jag är emot formuleringen i skolans värdegrund och ‘kristen etik och västerländsk humanism’ inte för att det är dåliga värden utan för att jag tycker formuleringen antyder att det saknas etik utanför kristendomen och humanism utanför den västerländska världen. Det vet vi alla inte stämmer så därför är jag emot att det är formulerat så.

  • kyrksyster skriver:

   Det finns ju folk till allt, så det kan visst finnas en del som tycker så. Men det är nog undantag…”Kristen etik och västerländsk humanism” är väl vad uttrycket säger. Våra värderingar är i mångt och mycket sprugna ur den myllan. Det säger väl egentligen ingenting om värderingar utanför den sfären. Men det är den grunden vi i väst känner oss mest hemma i oavsett om vi betraktar oss som kristna eller ej. Det är en fråga om ett gemensamt språk snarare än en gemensam tro.Men jag kan väl hålla med om att det kan bli ett sätt att sluta leden mot andra kulturer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s