Att bli en etablerad bloggare med läsekrets

Det börjar bli sen kväll. Ännu en dag passerar. En av sönerna kom med bussen. Han blir här någon vecka. Ser att flera bloggare funderar över vad som blir läst. Och vem som blir läst. Vad gör man för att få kommentarer?

Efter några år på bloggen är jag ganska etablerad. Men jag har inte den ställning jag hade omkring 2006 när jag låg på topplistorna och fick utmärkelser. Och den nya AB-bloggen fick mina siffror att sjunka i botten – jag fick nöja mig med högst tio sidvisningar om dagen en tid. Men sen har statistiken gått rakt uppåt igen, även om det är lång kvar till de ca 400 sidvisningar som var det normala före ombyggnaden. (Skrev jag något kontroversiellt eller om jag blev omskriven kunde sidvisningarna fördubblas utan vidare. Någon gång var jag uppe över 1000)

Konkurrensen är större idag. Man måste hela tiden göra sig påmind för att bli läst. En dag utan inlägg så sjunker sidvisningarna. Det krävs numera timmar av kommentarer, diskuterande och sökande ute på bloggportaler för att skaffa sig en läsekrets. Inläggen måste ha udd, gärna en fråga som andra finner rolig att besvara.

Jag har en fördel av att jag har en tydlig roll. Kyrksyster är ett begrepp och jag kan lätt finna andra med liknande inlägg genom att söka på t ex ”kyrka” i Bloggportalen. Men för den som inte har den tydliga profilen och bara skriver om alldagliga händelser är det lätt att försvinna i mängden.

Ett bra tips är att kommentera i andra bloggforum, det ger ofta resultat i form av att andra som läser där kollar vem man är. Speciellt eftersom Blogger, WordPress mfl inte ger så många läsare som här på AB. En ny läsare väcker uppseende.

Att ge sig in i flams och trams är också ett sätt att lära känna och bli känd. Vissa bloggar är typiska forum för de lättsamma och skämtsamma kommentarerna. Några finns i mina länkar. Några bloggar är de allvarliga samtalens forum, men de har blivit färre och stannar i regel vid vissa återkommande frågor.

Vi får hoppas trackbacken kan öppnas med tiden, den var en bra draghjälp vi gav varandra när vi hakade på olika ämnen.

Sen tycker jag inte man ska ge upp, se sig som osynlig eller vad man nu känner, bara för att läsekretsen är liten. För dom som läser är man i regel värdefull i alla fall.

Jag läser många inlägg, även om jag inte följer alla bloggar regelbundet. Har jag något att säga kommenterar jag. Men vill någon göra mig uppmärksam på något jag borde läsa, så låt mig veta. Jag tittar över och kommenterar… svarar på frågor… man får t o m maila mig om man vill. Och jag tror de flesta här ger den uppmärksamheten om den efterfrågas!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

56 kommentarer till Att bli en etablerad bloggare med läsekrets

 1. Nanny Lundin skriver:

  Hej!Om du är en erfaren bloggare kanske du kan tala om för mig vad en trackback är alls? Jag har nämligen ingen aning? *ler* Det vore snällt

  • kyrksyster skriver:

   I ett inlägg finns en trackback-länk som man kopierar och bifogar i sitt eget inlägg. Om du t ex kopierar min trackback-länk så dyker det upp en länk till dig i mitt inlägg.Men här på AB fick vi SPAM i systemet och därför är den möjligheten avstängd tillsvidare.

 2. Hic et nunc skriver:

  Man lär sig med tiden. Det är väl därför det är så svårt att vara ny. Att börja blogga är som att börja på ett nytt jobb egentligen, när jag tänker efter.

  • kyrksyster skriver:

   Jo, man måste lära sig tekniken och mekanismerna. I början tar det tid, så småningom blir det lättare och mindre tidskrävande.

 3. Miafiah skriver:

  Tack så mycket för tipsen. Då får man ha tålamod…. Kram

  • kyrksyster skriver:

   Om det är dialogen, bli läst o s v ja, då måste man studera vad det är som ger de resultat man vill ha. Är det mindre viktigt, då kan man skriva för sig själv och den krets man ändå alltid får.

 4. Tizzel skriver:

  Jag följer dig, även om jag inte alltid regelbundet kommenterar.Att bli ”en etablerad bloggare” har aldrig varit mitt syfte med mitt bloggande.Jag är nöjd med att pyssla lite med min egen sida och gå in och läsa hos dem som jag tycker om att läsa hos, samtidigt som jag så klart blir glad över om någon hälsar på någon gång hos mig.Hoppas du får en fin helg!Kram!

  • kyrksyster skriver:

   Det där med ”etablerad bloggare” får jag visst äta upp. Det är kanske lite anti-janti att beteckna sig så. Det jag menar är att jag varit här längre än de flesta, vet en del av mekanismerna och har blivit ett begrepp.

 5. Agnetha skriver:

  Hur blir man etablerad ? Har funderat vad som är min nisch, men jag blandar och ger, skriver det jag tänker på för dagen , har ingen given röd tråd eller tema. På gamla AB bloggen var det så lätt att få många läsare, nu krävs annat av en, men jag vet inte vad. Kan du ge mig en vink ? Tacksam för all hjälp.BS Hjärtligt tack rara syster !Kramar

  • kyrksyster skriver:

   Konkurrensen är så mycket större nu. Dessutom slutar och tillkommer folk hela tiden. Ena dagen kan man vara mitt i ett gäng, för att nästa dag vara helt i pereferin. Och det krävs då att man hela tiden märker om det kommer nya, hela tiden etablerar nya relationer. Och man måste sticka ut lite, provocera lite…Du har ju äktenskapsgrejen att använda dig av nu… skapa diskussion kring. Som en motvikt mot frågan om enkönade äktenskap kan du föra diskussion om fördelen med äktenskap överhuvudtaget mm.

 6. Törnråza skriver:

  För min del ser jag det som i vilka avsikter man bloggar.Är det bara för att få uppmärksamhet, så tror inte jag att det slår så väl ut.

 7. kettu skriver:

  ”Vi får hoppas trackbacken kan öppnas med tiden, den var en bra draghjälp vi gav varandra när vi hakade på olika ämnen.”Hur fungerade/-ar den ?

 8. Ister skriver:

  Jag är en av dina trogna läsare, har varit det sedan sommaren 2006 (TRE år sedan). Visst har sidvisningarna minskat, men så har också debatterna minskat, jag hittar sällan något nytt att läsa och debattera här på AB.Själv tramsar jag mest omkring nuförtiden, lägger mer krut AFK än i cybervärlden.

  • kyrksyster skriver:

   Ja, de seriösa debatterna är färre. De som finns har vi redan tröskat igenom några gånger och känns inte alltid så motiverande även om jag förstår att det är nya människor med gamla frågor.Trams blir alltmer dominerande för mig med, även om det egentligen inte är mitt syfte med bloggandet. AFK?

 9. Werner skriver:

  Jag har främst valt rollen av bloggbesökare. I stort sett varje dag går jag min runda hos mina bloggare, förväntar mig ett nytt inlägg eller ny kommentarer från andra och kommenterar om jag vill bidra eller bara berätta för dig och andra att jag har varit på besök.Har följt dig under lång tid = du och din blogg (både du och dina kommentatorer) ger mig något.På så sätt är jag medlem i ett antal intressanta bloggäng som var och en har en bloggare i centrum. Man skall nog skilja på ”prenumeranter” och ”lösnummerköpare” när man tittar på besöksstatistiken.

  • kyrksyster skriver:

   De flesta besökare är återkommande besökare. Man skapar som du säger en krets av läsare som återkommer.

 10. tant lila skriver:

  Det handlar väl inte om hur många besök man har utan vilka besök man har, Om du vill ha många läsare ska du i alla fall på metrobloggen skriva om mode eller sex! De bloggar som har flest besökare är nog inte de som jag tycker är något att läsa.Sedan finns det de som far runt mellan olika bloggar för att göra sin egen blogg uppmärksam och som i stort sett önskar folk en bra dag. Vad är det för trams?Jag föredrar kvalitet framför kvantitet.

  • kyrksyster skriver:

   Tittar man på bloggportalen och vilka som ligger högst på listorna så är det ytliga bloggar. Jag tror att en populär blogg/kändisblogg får många kommentarer och sidvisningar eftersom de ger sina läsare en känsla av att ”vara med där det händer” och tillhöra gänget kring denna bloggare/kändis.

 11. tant lila skriver:

  TIlläggJag är färdig att ge upp bloggandet ibland, och det är när jag tycker att det ger lite respons i form av bemötanden och kommentarer. Man ser att folk har läst, men det är alldeles tyst. De mest informativa bloggarna här i länet får nästan inga kommentarer alls. Och de läses garanterat av många.Men jag vill gärna ha feedback.

 12. Anna skriver:

  Flams och trams är jag emot!

 13. himlen är trasig skriver:

  Titeln på mitt nick glömmer ingen, ibland räcker det med att börja tänka,

 14. Ninapinas skriver:

  Jag bloggar inte för att komma i någon bloggtopp, det har jag aldrig gjort..Däremot vill jag lära mig att skriva, bli bättre på det.Vissa är ju så duktiga..man njuter av dem när de skriver.Vissa skriver tankeväckande (som du)..får mig att verkligen tänka till..En del får mig att le igenkännande..En del får mig bara att gapflabba…

 15. Ister skriver:

  AFK= away from keyboard. Det är ju förlegat att säga IRL – då nätet upplevs och är verkligt liv, nu säger man borta från tangentbordet.Hehe.

 16. MizzLiz skriver:

  För mig är bloggen en ventil och inte ett verktyg för att få uppmärksamhet. Att vänligt sinnade själar dessutom läser, kommenterar och stöttar mig känns som en STOR bonus. Hjälper mig enormt mycket, men att tävla i antal besökare och kommentarer…nääää

  • kyrksyster skriver:

   Tävla ska man nog inte göra för då förlorar man sin själ genom att bli för mainstreaming. Men många verkar lida av att inte bli lästa, inte få respons…

 17. Herta skriver:

  Jag skriver lite då och då. Jag har inte så många sidhänvisningar men en liten grupp som återkommer. I bland blir det lite trams och så men vill hellst kommentera i bloggar jag gillar det skrivna ordet. Förstår att Aftonbladet lockar fler.

  • kyrksyster skriver:

   AB:s grej är ju att det är lätt att hitta nya bloggare. Senaste inläggen o senaste kommentarerna är den stora fördelen här – det som gör att det blir diskussioner.

 18. kettu skriver:

  Hur har det gott för mig ? Varför har jag nästan 3000 besökare på en vecka ?? Förstår ingenting

  • kyrksyster skriver:

   Det är bara att tacka o ta emot! Det kan vara ett ord… en bild? Har du Googles analytics? Där kan man se sökord, trafikkällor mm och få en aning om vad det är som händer…

 19. Andromeda skriver:

  Din blogg har jag inte varit in på många gånger men det har hänt. Även om det har hänt ett par gånger att jag haft många läsare så har jag nog aldrig kommit upp i de siffror som du nämner. En gång tror jag att jag hade nästan 900 visningar på 24 tim på gamla AB-bloggen och det kändes som en liten kick att få så många besökare. Den bedriften har jag aldrig lyckats göra om. Men det gör väl det samma… Ha det gott!

 20. kettu skriver:

  Jag vill inte ha alla dessa gloendes där ! Skitsur*

 21. kettu skriver:

  Ursäkta dom ligger på över 3300 och fler blir dom !!!!

 22. kettu skriver:

  Gick just och ändra lite på orden med *** vill inte ha så många gluttare, måste nog cencurera allt som kan tänkas vara av intresse….

 23. kettu skriver:

  Säkert… jag blir bara paranoid och har noll lust att skriva

 24. kettu skriver:

  Ursäkta att jag spamar här. Ville bara klargöra att det är sidvisningarna som är över 3300 och unika besökare 300 till antalet räknat igår och idag.

  • kyrksyster skriver:

   Ingen fara… 300 unika besökare betyder 11 besök i snitt… det är många besökare och många besök per besökare…

  • kyrksyster skriver:

   Kollat lite i din blogg. Möjligen kan detta att du använder * så ofta göra att du blir träffad vid fler sökord än normalt…

 25. kettu skriver:

  Jo förstår det som så att det är ca 30-40 stycken med dynamiska ip och flera sidbesök. I hope

 26. kettu skriver:

  Det kan man undra…. minsann

 27. kettu skriver:

  ”Kollat lite i din blogg. Möjligen kan detta att du använder * så ofta göra att du blir träffad vid fler sökord än normalt…”Vem söker på * ?

  • kyrksyster skriver:

   Ingen… men det blir fler ord som passar… Skriver man h*n så får man träff på han/hon/hån/hin/hyn/hän…

 28. kettu skriver:

  Var precis och ändrade till * …. får väl ta bort dom då. Suck 🙂 haha sanslöst

 29. kettu skriver:

  Äsh, skrev helt fel…. sak samma. Tack för helpet ! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s