Det finns god mission också!

Kao skickade mig denna krönika av Hakelius i Aftonbladet. Han skriver om skillnaden på riktiga missionärer och på de som missionerar för gudlöshet.

Han slår naturligtvis rakt på spiken. Missionärer som kan sin sak är varken fjantiga eller döva för människors behov. Den mission som fått varaktigt resultat har skett i dialog med dem man missionerar bland, den har byggt på befintlig kultur och utvecklat den istället för att krossa den. Den missionen har gått hand i hand med sjukvård, utbildning och bättre jordbruksmetoder. Den har fått fram rent vatten och bättre hygieniska förhållanden.

Men naturligtvis ska det inte döljas att det också funnits missionsinsatser där man slagit sönder fungerande strukturer, där man varit kolonisatörers redskap och där enskilda missionärer varit inblandade i fruktansvärda transaktioner. Det är inte försvarbart och vittnar om hur lätt en människa kan bli korrumperad. Tyvärr är det väl sådant man idag skriver om, inte de långt fler fantastiska goda insatser som gjorts.

I Indien där Svenska kyrkan nu har avslutat sitt missionsuppdrag och tagit hem sin sista missionär blev vi hyllade för vad våra förfäder gjort för detta land. Där finns en enorm tacksamhet för missionärerna och vad de förde med sig. Idag är den evangeliskt-lutherska kyrkan självgående och behöver inte hjälp från Sverige. Men de kämpar hårt i ett land där korruption är svår att undgå.

Mission idag är mer hjälpinsatser och utbildningsprojekt än försök att omvända någon. Den sidan av mission klarar de inhemska kyrkorna själva numera. Men sen finns dessa nya evangelikala rörelser som missionerar – inte sällan bland redan kristna – för att föra ut just sin version av kristendom. De anordnar stora massmöten, skapar stämning och känslor.

Det händer att de bränner marken där de går fram.

Riktiga missionärer drar sällan fram så.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Det finns god mission också!

  1. Kao skriver:

    Jag skrev en JÄTTELÅNG kommentar, men när jag skulle publicera den hade jag blivit utloggad………..:(Så jag vet inte om den fäste över huvud taget. Tror den kanske försvann.Kul att du skrev om detta, för det var bland det bästa jag läst på länge.Ciao’Kao

  2. Kao skriver:

    Har S läst den? Vad tyckte han?Jag blev alldeles varm i hela kroppen och började skratta av lättnad. Den kanske kan vara en fin grund till en predikan? Finns mycket i den texten som går att använda.Hakelius verkar vara en varmhjärtad och fin person, tycker jag. Läser alltid hans krönikor.Ha det gott, syster.Kao

  3. Kao skriver:

    Tillägg: 65% av Bornwos befolkning på den Malaysiska sidan är kristna. Vi träffade både muslimer och kristna där. Det finns två (minst) olika fokslag där. Denna enorma ö har bara 6 miljoner invånare (på M:s sida). Premiärministern vill dock att det ska bo 20 miljoner personer där så många muslimer börjar flytta dit och de föder ofta fler barn än kristna.I vår jeep passerade vi öns största familj som bodde i ett jättehus. Mannen hade 64(!!!) barn. Minns inte hur många fruar han hade. En mycket rik man. Muslim. Otroligt fascinerande och märkig känsla att se detta.Killen(Gilbert) som L och jag hade med oss som guide var jättetrevlig. Kristen. Han var välutbildad i landets historia och berättade mycket. Med stolthet berättade han att han kom från huvudjägarsläktet. Han sa så här:”My grandfather chopped the last missionary head in 1927. They started to send missionaries 1921 and all of them got their head chopped. But they sent new every year, After 1927 we understood and became chistian in our hearts and souls”.Dessa ord glömmer jag aldrig och det vittnar också om det otroliga mod och den starka tro som missionärerna hade som återvände gång på gång med nya, som riskerade sina liv. Men de reste dit ändå.Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s