Om viljan finns så förstår man…

En mig väldigt närstående ung man läste tyska vid ett tyskt universitet en termin. Under hela vistelsen vägrade han envist att tala tyska utan tvingade sin omgivning att tala engelska eller svenska med honom. Men väl hemkommen upptäckte han att han lärt sig tyska alldeles förträffligt vilket han nu har stor glädje av.

Själv talar jag inte detta språk. Men har ändå hankat mig fram på det några gånger. Vi hade en gång en enbart tysktalande familj på besök en hel vecka. Och jag konverserade hela tiden på ett språk jag egentligen inte kan.

Egentligen är jag glad över att åtminstone tala engelska ganska hyfsat, men oftast är jag för lat för att till vardags ge mig i kast med engelska texter. Men i engelskspråkig miljö fungerar det. För att inte tala om i Indien o andra länder där man får bli glad om någon talar engelska begripligt.

Vad försöker jag säga? Jo, att kommunikation bara till dels handlar om språkkunskap. Det finns andra faktorer som gör att man kan förstå varandra trots skilda språk.

Och därmed kan det gemensamma språket ibland inte räcka för att man ska förstå varandra!!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Om viljan finns så förstår man…

  1. Ciaocat skriver:

    No, e quando non abbiamo neanche la lingua in comune è ancora più difficile.

  2. Mo* skriver:

    Sååå sant!

  3. Kari skriver:

    Så sant som det är sagt!Kroppsspråket är annars ett utmärkt verktyg för att göra sej förstådd.Om man gillar en person är det ännu lättare, dvs om man har någon typ av relation till personen.Ibland är det för övrigt omöjligt att fatta vad en person försöker säga på SVENSKA, för att denne inte talar ur skägget, utan kommer med omskrivningar och konstigheter – som om det vore en gissningslek. Vissa gillar att missförstå och feltolka. GTro att de kan läsa ens tankar. Hm. Så det egna språket kan vara knepigt. Fram för RAK KOMMUNIKATION.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s