Människans onda sida

… vill vi helst inte tala om.

Men just nu florerar ett test här på bloggen som ska visa på hur ond man är. Jag gjorde testet, men ska inte tala om vilken %-sats jag fick. Egentligen säger det testet ingenting om ondskan, men möjligen om vilken moral man har. Det är frågor om rätt och fel.

Och hög procent ”ondska” i testet kan vara alarmerande nog. Det är allvarligt om vi börjar tillåta oss att göra andra illa.

Men ondskan i dess mest utstuderade form hittar vi inte med ett oseriöst test. Ett test som mest är på skoj. Den verkliga ondskan den har vi oftast inte ens själva koll på. Den finns där inkapslad i våra goda föresatser. Tills vi en dag gör eller säger något som blir så fullkomligt fel fastän vi inte alls tänkt att det skulle bli så.

Vi förnekar i regel de mörka sidorna i vår personlighet. Våra begär, vår avundsjuka, vårt hat och illvilja gömmer vi till och med för oss själva. En terapi eller själavård kan få oss att se dessa sidor. Det är sällan kul, men fruktbart. Man blir kanske inte godare eller mer hanterlig, men mer medveten. Man kan göra val på moraliska grunder och drivs inte av det undermedvetna på samma vis.

Det mest onda görs ofta i namn av godhet. Vi kan räkna upp massor av historiska grymheter som begåtts i tron att man gjorde det bästa. Även idag agerar samhällets representanter under flagg av att vilja individen eller kollektivet det bästa. Men ofta handlar det om maktbehov, girighet, förakt och hämnd. Den som har osjälviska grundvalar blir ganska snart knäckt.

Min erfarenhet är att de flesta människor är kapabla till det mesta om de bara får en tillräckligt bra anledning. En sådan anledning kan vara ”alla andra”, ”jag måste skydda mitt”, ”det var inte jag som började”, ”dom vill bara illa”, ”han är en ond människa” o s v. Ofta förstår vi inte ens att vi gör illa. Vi tycker att vi har rätt.

Tyvärr är den här världen så beskaffad att vi måste göra sånt som skadar andra för att själva överleva. Vi kan inte vara helt igenom goda. Det är bara inbillning om vi tror oss om det. Så länge vi lever här lever vi i kampen mellan ont o gott, även inom oss själva.

Det var därför Jesus behövde dö. För att segra i den kampen å allas våra vägnar. När han steg ut ur graven, fick vi alla följa med. Han öppnade en dörr som också vi får gå igenom om vi vill. Ondskan har inte sista ordet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Människans onda sida

  1. Om ondskaOndska och fanatism går ofta hand i hand. Humanisten och författaren Amos Oz skriver:Det jag säger är att fröet till fanatism alltid ligger i kompromisslös rättfärdighet, en farsot som hemsökt världen genom århundraden.Boa

    • kyrksyster skriver:

      Ja, så är det nog ofta. Om man är alltför övertygad om att man har rätt i en skism så hejdar man sig inte, man skyr inga medel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s