Funderingar kring arbetsplatser.

Alla arbetsplatser har sina märkligheter.

Jag talade lite med en arbetskamrat efter morgonens personalmöte. Det hade nämligen varit lite irritation och svårt att få ihop trådarna.

Ett arbetslag i Svenska kyrkan består av folk med väldigt olika utbildning och väldigt olika arbetsuppgifter. Och verksamheten består av flera komponenter som är som egna små öar kan det kännas som. Det kräver att man har en kyrkoherde som kan samordna och som har överblick om det ska fungera. Det är mycket som drar åt olika håll om man inte medvetet går in för att se allt som något som hör ihop.

Det finns ett gäng med högskolekompetens: Präst, diakon… men ofta också församlingspedagog och kyrkomusiker. Kanske har man en kamrer som också har en förvaltningsexamen eller ekonomexamen.

Sen har man några med stark yrkeskompetens: Chefen för kyrkogårdar och fastigheter kan vara trädgårdsutbildad eller byggnadsutbildad – i regel på gymnasienivå och någon ytterligare kurs. På kansliet sitter personer med kontorsutbildning och kontorsvana. Vi kan också ha assistenter i församlingsarbetet med olika bakgrund.

Sen har vi lokalvårdare och vaktmästare och kyrkogårdsarbetare som i många fall bara har grundskola.

Och det är väldigt annorlunda att jobba på kyrkogården med gräsklippning och gravgrävning än att spela orgel på gudstjänster. Och att sköta ekonomi och fakturer och medlemsregister är inte samma jobb som att undervisa konfirmander.

Vi gör så olika saker, har så olika utbildning och ändå ska vi fungera ihop.

Hur är det på era arbetsplatser?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Funderingar kring arbetsplatser.

 1. Wanja skriver:

  Hallelåja…det var kul, fyndig kyrkoherde ni har.Jag läste din inlägg, det är ju otroligt vilka olika kompetenser man måste ha för att allt ska gå runt.Det var nog så på mitt jobb oxå…. fast vi hade ingen som grävde gravar !! Mer gropar åt sig själva, du vet ordspråket ” den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri ” Ha det gottWanja

 2. Maria skriver:

  Det är faktiskt PRECIS som du beskriver, vad det nu kan bero på?

 3. lino skriver:

  Mycket av det som ska fungera i naturen är rot, skaft och blomma. Men det finns ingen blomma, om inte roten förser den med näring. De flesta arbetsplatser måste nog också ha rot, skaft och blomma.Städerska – vårdare – läkare – professor – nöjd patient.Gravgrävare – assistent – — – biskop – harmoniska kyrkobesökare.Diskare – kock – hovmästare – nöjd gäst.Men ingen arbetsplats fungerar utan rotenDÄRFÖR MÅSTE DERAS LÖNER UPP

  • kyrksyster skriver:

   Hos oss är det nog bara chefen som drar ifrån lönemässigt.Det är ganska obetydlig skillnad i lön mellan mig lokalvårdarna…

 4. Tizzel skriver:

  Lite så är det nog oavsett vilken arbetsplats man kommer till.. Många olika utbildningar, arbetsuppgifter, och framför allt personligheter!Varje arbetsplats kan man säga representerar världen i liten skala.Man får försöka att inte motarbeta varandra, utan komplettera varandra!

 5. habeascorpus skriver:

  Ser på en arbetsplats som en maskin av nåt slag. Massor av olika grejer som var och en har sin uppgift, det kan gå utan vissa men de flesta är vitala för att allt ska snurra på. Sen finns det sånt som funkar som olja, eller smörjmedel, mellan delarna. Det kan vara personer eller saker eller händelser. Det viktiga är att de för samman människorna på ett friktionsfritt sätt. När den som styr maskinen ignorerar att den behöver smörjas med bra smörjmedel så går det inte länge innan delar går sönder, eller kanske hela maskinen brakar ihop.

 6. kyrksyster skriver:

  Jo, chefen är viktig…

 7. Kyrkobesökaren skriver:

  Om man nu ska generalisera så tror jag att det av tradition är ganska dålig organisationsuppbyggnad i kyrkorna. Oklara mål, syften, ledarroller etc… Detta kan leda till informellt ledarskap, vilket inte främjar någon.Ibland kan det nog vara bättre att en kyrkogårdsvaktmästare som är van att leda och delegera leder verksamheten än en Präst som inte har det.När jag jobbade på högskolan träffade jag flera PHD som stod sej helt släta när det gick utanför deras absoluta område.Att vara rättvis och bondförnuft räcker långt i ett ledarskap är min erfarenhet…

 8. Anonym skriver:

  Så är det hos oss också (även om vi bara är 2 som arbetar på min arbetsplats).Det kan bli jobbigt ibland.

 9. Anonym skriver:

  Jo så är det på min arbetsplats också. Jag har bara 1 kollega men vi har VÄLDIGT olika utbildningar (han har visserligen mer erfarenhet än utbildning).

  • kyrksyster skriver:

   #8 o #9 är från samma person tror jag…Jo, har man olika tänk med sig så kan det bli jobbigt. Man har inte alltid mer kunskap bara för att man studerat, men man har skolats in i ett visst sätt att tänka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s