Finns neutralitet?

”Att påstå att den varit ”värdeneutral” är bara komiskt…hur skulle en så känslig fråga någonsin kunna bli värdeneutral på en blogg med så mycket okunnighet?..”

Citat ur Vargens inlägg.

För mig är frågan om det finns neutralitet en fråga jag minns ur min barndom. Det var en tid då alla skulle vara neutrala i det offentliga. Allt skulle vara utslätat och fick på intet vis vara färgat med egna åsikter.

Skolan speciellt skulle vara fri från påverkan. Visserligen hade vi ända till mellanstadiet morgonbön. Men kristendomsundervisningen hade ersatts med religionsundervisning som skulle vara neutral. Vilket den naturligtvis inte var. Jag kan än idag tala om vad lärarna hade för syn på det dom undervisade i. Och hur jag reagerade på det. Fastän dom inte fick – och heller inte gjorde – säga något om sin egen tro/icke-tro högt.

Man visste nämligen att om man anammade lärarens syn på religionerna så säkrade man sitt betyg. Man påverkades.

På 80-talet hade man insett detta fenomen, och det blev plötsligt öppet för att ta bladet från munnen. Man började föra öppna samtal istället. Man började inbjuda företrädare för olika religioner till skolan. Kyrkan hade samtalstider, rastandakter och deltog i lektioner. Och sågs som en resurs på skolan.

Den verksamheten är på väg att motas ut. Man skriker som på 60-talet om neutralitet i religionsfrågor. Inte bara i skolorna utan överallt i samhället. Men det är inte neutralitet man vill ha, utan ateism. Det man kommer att få är förljugenhet. Man får en mängd gömda agendor. För ingen är neutral.

Vargens citat ovan handlar om sexuellt utnyttjade barn. Om att det inte finns någon neutralitet i den frågan.

En annan situation som det inte finns neutralitet i är mobbning. Den som vill vara neutral när någon behandlas så har egentligen tagit ställning. Alla situationer där någon är utsatt är situationer där det inte finns någon neutralitet. Passivitet är att stödja den starkare.

Men vi orkar inte rädda hela världen. Vi orkar inte försvara alla. Inte ensamma i alla fall.

Nej, neutralitet finns mycket sällan!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Finns neutralitet?

  1. Fast grejen här på bloggen tycks ha blivit att om man inte kommenterar eller håller med någon som brinner för sin sak så räknas man automatiskt som emot.Hur jag ställer mig i olika frågor är inte självklart att jag avslöjar i min blogg, det är inte bloggens rätt att veta, däremot vill jag gärna diskutera saker, för att få nya infallsvinklar, för att lära mig hur andra tänker. Vilket eventuellt engagemang man har för utsatta/vilka frågor man brinner för IRL väljer man kanske att inte ta upp på bloggen. Min blogg är inte mitt liv – det är bara en liten pusselbit i mitt livs pussel.

    • kyrksyster skriver:

      Så du menar att du inte redogör för hur du röstar?Nej, jag skojar. Man behöver inte vara med i alla debatter här på bloggen. Vissa debatter spårar ur redan från början, andra känner man att man inte har något att tillföra.

  2. hasse lavin skriver:

    Hallelåja, den va bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s