Självkänsla och självförtroende

Självkänslan bygger vi upp tidigt. Det lilla barnet som blir väl mottaget och villkorslöst älskat uppfattar sig själv som värdefull.

Men ingen förälder är perfekt, därför har vi alla störningar i personligheten i olika grad. Och alla får vi till och från kämpa med självkänslan. Vi ställer oss frågan om vi duger som vi är, är vi värda att älskas, får vi vara med? En alltför dålig självkänsla leder till att man underkänner sig själv, underkänner sina känslor och behov. En alltför väl tilltagen självkänsla kan få en att hålla sig själv för mer än andra.

Självförtroendet kommer efterhand när vi upptäcker att vi klarar av uppgifter. Ett gott självförtroende innebär att man har god kännedom om vad man klarar och inte klarar. Och man vågar pröva sånt man aldrig gjort förut. Man litar på sin kompetens.

Dåligt självförtroende innebär att man inte tror sig om att klara av någonting. Man vågar inte pröva, vågar inte erbjuda sig, vågar inte synas.

En dålig självkänsla kan ofta döljas med ett gott självförtroende. Om man inte anser sig värd att älskas, måste man ju lita till sig själv enbart. Och då blir man ”stark” och duktig för att inte hamna i utsatthet.

Självhävdelse blir det när man alltid måste synas, vara bäst, skryta och överdriva i förhoppning om att det ska leda till att man blir populär och får framgång. Lite självhävdelse måste man ha idag om man ska klara sig, tyvärr. Men blir den stor uppfattas man som pinsam.

Självbevarelsedrift har vi för att akta oss för faror. Instinktivt reagerar vi när något hotar. Vi skulle inte bli långlivade utan den.

Men självbevarelsedriften kan få cancer och växa till ohämmat. Den riskerar då att kväva all medmänsklighet för att i stället börja bekämpa allt som står i vägen. Sådana människor blir egoister av stora mått.

Här berättar jag vidare om hur man lagar sin självkänsla!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Självkänsla och självförtroende

 1. Åsa skriver:

  Bra skrivet! *tummar upp*

 2. Merfur skriver:

  Du har gjort det igen… Du träffar alltid så rätt. Du har inte bara insikter, du uttrycker dem så väl oxå.Jag tummar oxå. Ha det så bra.

 3. DaBotcha skriver:

  Trevlig med nån som kan sätta ord på sånt man funderar på, men inte blir färdig med..Ha en bra dag!

 4. StormVoxa skriver:

  Detta stämmer så äckligt bra! Jag har två ”starka” kvinnor i min familj med enormt dålig självkänsla, men som utåt sett har en fasad av självförtroende och vars motto är ”ensam är stark”. Jag har aldrig varit särskilt stark utåt, men tror ändå att jag har en slags styrka inom mig som de saknar. Tyvärr är det i vår familj ”fult” att ha en bra självuppfattning, så jag får kämpa mot de demonerna hela tiden.

 5. peppsigirl skriver:

  du har aldeles rätt i de du skriver

 6. Anna skriver:

  Ett mycket bra och SJÄLViskt tillägg!! Tycker jag.

 7. Izprinsessan skriver:

  Precis vad jag jobbar så hårt med just nu att reda ut.. Huvet på spiken! 🙂

 8. Ister skriver:

  Jag brukar tänka att självkänsla ÄR, självförtroende är något man HAR.

 9. Desdichado skriver:

  Hur gör man om man har halkat efter från början då?

  • kyrksyster skriver:

   Självförtroendet är lättare att reparera. Man kan göra mycket själv där, och med lite uppmuntran från andra går det ännu bättre.Det är värre med självkänslan. Är den tidigt skadad behöver man i regel någon som vågar följa en på vägen tillbaka in i barndomen…Jag ska försöka skriva ett inlägg om det…

  • kyrksyster skriver:

   Nu finns inlägget:http://blogg.aftonbla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s