Orsak och verkan

… är något jag funderat mycket över under mitt liv.

Ägget o hönan talar en del om.

Frågeställningen dyker ständigt upp. Och det är alltid frestande att blanda bort korten. Speciellt i relationer.

Pelle sitter alltför ofta framför TVn med en ölburk. Lisa känner sig förbisedd och uttråkad och klagar och gnatar och gnäller. Pelle surar och tittar ännu mer på TV för att fly. Och Lisa börjar bli elak… och Pelle tar en öl till… och kanske trappas det upp ännu mer…

För Pelle blir det självklart att det är Lisas gnat som är problemet. För Lisa är det Pelles TV-tittande och nonchalans som är problemet. Vad är orsak och vad är verkan?

Jag har blivit kränkt på arbetsplatsen. Det ser jag som orsaken och mina reaktioner som verkan. Så ser inte arbetsledningen det. De ser mina reaktioner som orsaken… och problemet.

Var och en försvarar sitt.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Orsak och verkan

 1. Eldregn skriver:

  Det är alltid lättare att lägga ansvaret ifrån sig. Många är så övertygade om att de har rätt att de knappt kan se att i just den situationen så har ingen just något mer rätt än den andra.Men många vill gärna göra det till att en part har 100 % ansvar och den andra noll.. Aldrig 50/50 eller ens 70/30.Man har uppenbarligen sig själv närmast.(detta är inte en komentar angående ditt jobbproblem, jag vet ju inte alla detaljer, så svårt att yttra sig..)

 2. Esco skriver:

  dina två exempel är bara kommunikations problem. kanske på grund av att din chef inte gjort tillräckligt tydligt vad han vill ha ifrån dej på jobbet alt. att du inte berättade klart just när han gjorde fel. kan tillämpas ovan. kommunikation..Orsakan och verkan i ett vidare begrepp är däremot väldigt intressant att diskutera om… tror det behandlas i kants metafysiken, bra bok. läs den

 3. Werner skriver:

  tyvärr är det ofta så att man får en negativ upptrappning. Båda parter brukar bidra allt ivrigare i den processen. Ibland kan man bryta det hela själva, ibland går det med hjälp av utomstående, ibland har det gått för långt och man hittar inget sätt att reparera relationen.

 4. Marie Breskic skriver:

  Men ibland är det faktiskt en part som är helt skyldig. Jag maste fa säga att jag har sett en skilsmässa som helt är den enes skuld. Det var en mycket speciell situation, men den finns.Tyvärr känner jag igen den överslätande stilen där inget reds ut pa riktigt. Prestige. Usch. I sadana stunder kostar det att vara en uppriktig person.

 5. Carl Jacobson skriver:

  Till #4 – Absolut! Det där talesättet att det ”aldrig är ens fel att två träter” stämmer inte alls till 100%! Och till kyrksyster – ditt inlägg visar prov på självdistans – som jag bara vill gratulera dig till!

 6. Eva-Maria skriver:

  Att du bara underlåter dig att tala med folk som inte lyssnar på det du säger!När jag upptäckte det på mitt jobb så slutade jag direkt fastän jag var sjukskriven. Det är ett dåligt tecken att du fortfarande låter dem hållas, hur kan du bara acceptera det? Jag begärde två månadslöner direkt för att söka annat jobb. Min arbetsgivare blev helpaff men fattade att jag inte skulle komma att acceptera något mer skit så jag fick det redan nästa dag.Tror de lärde sig något viktigt då – att inte tjafsa när det var uppenbart att de gjort fel.Att prata för länge kan ge bilden att man inte står för det man sagt utan att det sker en förhandling om hur verkligheten ska tolkas. Sådant ska man inte öppna upp för när man redan vet hur läget är. Det leder bara till djupare och djupare misförstånd. Du är på fel plats och du bör byta jobb. Punkt slut! Och är du sjukskriven så spelar det ingen roll. Du får ju ersättning i alla fall. Inget är viktigare än att man drar sig ur felaktiga realtioner som byter ned.

 7. W skriver:

  Vem sa: ”Om någon slår dej på din vänstra sida, vänd den högra till” ? Man måste kunna inse när man förlorat en fight, det är ingen skam att förlora mot en starkare motståndare. Men å andra sidan är det fegt at slå en svagare ! Var bättre förberedd nästa gång !

 8. kyrksyster skriver:

  Det finns många sätt att vara beskäftig… här har jag fått några varianter. Tack för dom!

 9. Miragen skriver:

  Du är säkert en besvärlig anställd och arbetskamrat. Skulle gärna vilja jobba på samma jobb som du – eller du som jag…:-)M.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s