Varför trodde lärjungarna att Jesus hade uppstått?

Att Jesus är en verklig och historisk person som levde mellan år 7 f. Kristus och år 33 eft Kristus är ett ganska allmänt accepterat faktum. Att han var jude, son till en timmerman och att han vandrade kring som vishetslärare och hade lärjungar och dog som upprorsman på ett kors tillhör oxå sådant som anses rätt troligt.

Men var han Gud själv som låtit sig födas in i världen? Har hans död någon betydelse för oss? Och kan han verkligen ha uppstått från det döda?

Det finns en mängd olika berättelser om Jesus. I vår Bibel har vi fyra stycken evangelier som berättar på lite olika vis om Jesus. Men det finns också många andra ”evangelier” som inte erkänts av kyrkan pga det finns någon detalj i dom som man inte kan gå i god för. De fyra som erkänts gick alltså den unga kyrkan i god för, de stod i apostlarnas tradition och det var berättelser från ögonvittnen. Om dom handlat om något annat än Jesus hade de varit tungt vägande historiska källor.

När Jesus fängslades, dömdes och korsfästes svek lärjungarna honom. Bara Johannes – den yngste av dem – vågade stå vid korset. Petrus förnekade bekantskapen… De låste in sig i salen på övre våningen, den sal där de firat den sista måltiden. De var rent utsagt skräckslagna. Det var ju inte så här det skulle gå. Jesus skulle ju ta makten och dom skulle bli ministrar… Alla deras drömar och ambitioner hade slagits i spillror och de fruktade för sina liv.

Kvinnorna gick till graven för att balsamera kroppen. De finner den tom. Och en ängel berättar att Jesus uppstått. Petrus och Johannes tillkallas… tumult uppstår nästan. Maria från Magdala… horan som fick ett nytt liv… går i trädgården och sörjer över att dom tagit  kroppen ifrån henne och de andra lärjungarna…

Några lärjungar begav sig sorgset iväg till Emmaus och får sällskap av en man…

Lärjungarna sörjer och undrar i sin sal… när Jesus står mitt ibland dem…

De förstår ingenting… men Jesus visar sig för dem när de fiskar… många ser honom… en gång var det 500 människor närvarande…

Den sista gången han visar sig ger han dem uppdraget att gå ut och göra alla folk till lärjungar…

De försagda och tvivlande lärjungarna upplever något 10 dagar senare som gör att allt faller på plats. Ljuset går upp för dem och de ser det som skett i det mönster deras skrifter ger dem. De förkunnar, människor kommer till tro, de reser ut i världen och sprider det glada budskapet. Människor förvandlas, upprättas och får ett värde.

Men motståndet är stort, det är en farlig lära för makthavarna. Alla apostlarna utom Johannes lider martyrdöden och många med dem.

Dog de för en lögn? För en inbillning? Det finns folk som säger så.

Men tänk om det orimliga är det mest rimliga? Kanske den enda förklaringen till det mod och den styrka dessa ynkryggar till apostlar plötsligt visar är att de erfaret något som förändrade dem?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Varför trodde lärjungarna att Jesus hade uppstått?

 1. Benny skriver:

  Du kan din sak. Jag känner igen det här från bibeln, men det är mer intressant och lättare att läsa, så som du återberättar dessa händelser. Bra jobbat syrran.Be blessed.

 2. Leo Beata skriver:

  Varje dag upplever människor saker som leder till en total personlighetsförändring och stort mod…Tänker också på alla hängivna själmordsbombare… dom tror ju också och är beredda att dö!

  • kyrksyster skriver:

   Det finns en liten skillnad där.Man kan dö för en övertygelse… politisk eller religiös.Men om man säger sig ha varit ögonvittne och ljuger ihop en historia… så är det ganska orimligt att så många människor skulle hålla fast vid berättelsen ända in i döden… någon skulle alltid fega ur…

 3. Leo Beata skriver:

  ”Masspsykos”! Men det köper du inte heller… eller om nå´n var hypnotisör…

  • kyrksyster skriver:

   Om man bestämmer sig för att det inte får vara sant så är det naturligtvis möjligt att hitta ett antal osannolika förklaringar… istället för att våga tänka tanken att det kan vara sant att Gud söker oss…

 4. Leo Beata skriver:

  Vad jag menar är att det går aldrig att få ”bevis”, tro är nå´t annat som finns i hjärtat… oavsett hur knäppt det ser ut…

  • kyrksyster skriver:

   Kristen tro har ett sanningsanspråk till skillnad från många andra ideologier. Hela idéen står och faller med om Jesus uppstod från det döda.Det handlar inte om att ”tycka” eller ”anse” som i så mycket annat. Och det är väl det som gör det så provocerande. Är det sant att Gud steg ner och blev människa så är det sant oavsett vad man tror. Det kan inte vara sant bara för mig – för då är det bara ett tankefoster.Sen kan man ha åsikter omkring tolkningar och detaljer och bruk osv. Det är inte så viktigt. Men själva grunden att Gud blev människa. levde ett liv i rättfärdighet för oss, dog som syndare i vårt ställe och uppstod för att besegra synd och död och bereda en väg för oss – är antingen sant eller inte sant.Och där står människans val…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s